
Betaglukan
Betaglukan (β-glukan) är en polysackarid (läs mer > Sockerarter, sackarider), som ingår i växtfibrer i synnerhet i havre (6-8 %). Betaglukan är vattenlösligt (löslig i tarmen) och bildar gel i magtarmkanalen.Hälsa: Gelen anses ge jämnare upptag av näring och tros därmed vara blodsockerreglerande (= lågt glykemiskt index GI), samt kolesterolsänkande. Den kolesterolsänkande effekten uppnås vid ett dagligt intag av 3 gram betaglukan vilket motsvarar 2 portioner gröt av havregryn eller 1 portion gröt av havrekli. Läs mer > Om havre.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-06
Läs mer
Om havren Kostfibrer GI-glykemiskt index Kolesterol Blodsocker och insulin-
Vetenskap, biologi, kemi:
- Amylas
- Autolys
- Betaglukan
- Bindväv
- Blodets beståndsdelar
- Brosk
- Denaturering
- Domesticering
- Emulsion
- Enzymer
- Estrar, glycerider
- Eteriska oljor
- Extensiv odling
- Extraktion
- Eutektikum
- Fanerogamer
- Fermentering, jäsning
- Fjäder
- Frys-/smältpunkt, kokpunkt
- Glykosider
- Grundämnen
- Hemoglobin
- Histamin
- Homogenisering
- Hybrid, mutation
- Hydrogenering
- Inkråm
- Kallpressning, varmpressning
- Koagulation
- Kollagen
- Kropssvävnad
- Kvävebalans
- Kärna
- Lantras
- Lecitin
- Lipider
- Mjölksyrabakterier
- Myoglobin
- Myosin
- Näring
- Organisk
- Osmos
- Oxidation
- Polymorfi
- Raffinera
- Sotpunkt
- Tannin