
Så framställs socker
(1. sockerframställning 2. råsocker = slutprodukt)

1. sugar production 2. raw sugar = end productsugar production

1. production de sucre 2. sucre brut = produit final

1. produzione di zucchero 2. zucchero grezzo = prodotto finale

1. Zuckerproduktion 2. Rohzucker = Endprodukt

1. producción de azúcar 2. azúcar en bruto = producto final
Socker framställs mestadels av sockerbetor eller sockerrör som har de högsta sockerhalterna i växtriket och lämpar sig för raffinering. Tillverkning av socker är en ganska komplicerad kemisk process. Källa: IFT (se länk nedan). Framställning sirap, se > Sirap.
RÖRSOCKERTILLVERKNING
- Skörd: Sockerrören skördas numera vanligtvis mekaniskt, med maskin. De brukar siktas för att avlägsna smuts, stenar med mera och sönderdelas i mindre bitar innan de fraktas till sockerraffinaderi.
- Malning: Sockerrören tvättas och mals till små bitar.
- Blötläggning: Bitarna sprutas med hett vatten så att växtcellerna sväller vilket underlättar extraktion.
- Extraktion: Bitarna komprimeras (sammanpressas) så att växtsaften skiljs från de torra delarna (bagass) som kan användas till bränsle. Växtsaften är nu mörkgrön, grumlig och sur.
- Karboniseringsprocess, klarifiering (rening, klarning): Rening av sockret sker i 10-20 meter höga cylindrar. Växtsaften sprutas in högst upp och svaveldioxidånga förs in i botten. Kolsyresättning sker också med kaliumkarbonat eller kaliumsulfit vilket förbättrar processen. Växtsaften värms och slammas upp med kaliumhydroxix (släkt kalk) för att denaturalisera (förändra) sammansättningen. Avslutningsvis filtreras slammet. Restprodukten kallas mud ("lera"). Hela processen tar flera timmar.
- Förångning: Den klarade saften kokas sedan till en nästan färglös vätska i en serie vakuumindunstare (vacuum pans) tills sockerhalten når 50-65% socker.
- Kristallisering: I en sista vakuumbehållare kokas sirapen tills den är mättad med sockerkristaller (läs mer > Kandera, kristallisera) i en process som kallas "sådd" (seeding). En mjölkaktig lösning av ren sackaros (vitsocker) upplöst i alkohol och glycerin tillsätts vilket är "fröet" som sätter igång omvandlingsprocessen till kristalliserat socker (utan tillsats tar lång tid). Slutligen flyttas massan till en "kristallisator" där massan avsvalnas under långsam omrörning vilket forsätter processen. Den flytande slutprodukten benämns massequite (fr. masse+quite = nerkokad massa). Används också till sirap.
- Centrifugering: Massan behandlas i en höghastighetscentrifug vilket separerar sockret från melass. Samtidigt tvättas sockret med vatten. Ingen centrifugering ger ett mycket mörkbrunt socker och ju mer det snurrar desto ljusare blir resultatet (läs mer > Brunsocker). Restprodukten melass används till djurfoder och till svart sirap (se dito).
- Torkning: Den blöta sockermassan torkas i het värme tills vattenhalten är så låg som 0,02%. Slutprodukten kallas ibland råsocker. Förväxlas ofta med "brunsocker" som är kristalliserat socker med kvarvarande melass.
- Sortering: Avslutningsvis siktas sockret i kornstorlek och konsumentförpackas.
BETSOCKERTILLVERKNING
Liknade som ovan, här i sammanfattning. Sockerbetorna tvättas, strimlas och
blötläggs i 80-gradigt vatten. Därefter kokas vätskan och florsocker (finmalt socker)
tillsätts, florsockret fungerar som ett litet frö som sätter igång kristalliseringen vilket annars kan ta
väldigt lång tid. Det kristalliserade sockret centrifugeras sedan för att renas från melass. Kvar blir
rena sackaroskristaller, det vill säga strösocker. Källa: Eldrimer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer
Om socker Produktion, konsumtion socker Kandera, kristallisera klara Svart sirap Brunsocker SirapExterna länkar
IFT: Sugar processing