klara

klara

(klara, klarning, klarifiering, klarifiera = göra klar, genomskinlig t.ex. en sås)

Engelsk översättning

clarify = clear, transparent eg. a sauce

Fransk översättning

clarifier = clair, transparent par ex. une sauce

Italiensk översättning

chiarire = chiaro, trasparente ad es. una salsa

Tysk översättning

klären = klar, transparent zB. eine Sauce

Spansk översättning

chiarificante = claro, transparente ej. una salsa

Klara (fr. clarifier) innebär att få något grumligt att bli klart/genomskinligt, till exempel en buljong (läs mer > Klar buljong, konsomme). En sås kan klaras med smör (läs mer > montera, blanka av) och en gelé med vispad äggvita. En annan "klarning" är att klara smör (= skira smör), det vill säga att skilja det rena fettet från grumligt skum och partiklar som salt med mera (läs mer > Om smörsåser).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

montera, blanka av Om smält smör, smörsåser ¤ Klar buljong, konsommé Om sås och såser

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem