
Cantaloupemeloner
(cantaloupemelon, kantalup)
Latin: Cucumis melo cantalupensis

cantaloupe melons, European cantelope, Cantaloupe Tuscan style

melons cantaloup, cantaloup européen, Cavaillon melon

melone cantalupo

Cantaloupe-Melone, Cantaloup, Kantalupe

melón cantalupo
Cantaloupemeloner (Cucumis melo cantalupensis) är en sortgrupp av arten Melon (läs mer > Meloner). Till gruppen räknas bland annat Europeisk cantaloupe (beskrivs nedan), Charantis (se dito), Cavaillon melon (se film via länk nedan), Rock melon och Persisk Melon. Nordamerikansk cantaloupe anses inte vara en cantaloupemelon utan betraktas som en nätmelon (läs mer > Nätmeloner). Lilla bilden "melon flower" > se film via länk nedan.
EUROPEISK CANTALOUPE
Europeisk cantaloupe ("äkta cantaloupe") är en klassisk myskmelon (läs mer > Meloner). Förväxlas ofta med Charantis som är snarlik och mer vanligt förekommande. Cantaloupe sägs ha odlats i Iran för 5000 år sedan och i Egypten för cirka 4000 år sedan. På 1700-talet odlades melonen i orten Cantalupo in Sabina norr om Rom i Italien, som förr var påvlig residensstad nära Rom. I den påvliga trädgården odlades dessa meloner av frön hämtade från Armenien. Orten har givit namn åt melonen.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Cantalupo, Italien med anor från Armenien.
- Form och vikt: Runda eller ovala små till medelstora meloner, vanligen 12-18 centimeter med vikt runt 1,5 kilo (1-3,5 kg). Ibland större.
- Skal/färg: Europeisk cantaloupe har ett hårt ljusbeige skal, slätt eller lätt nätmönstrat med längsgående skåror som avdelar melonen i klyftor. Enligt fransk folklore har de bästa melonerna 10 skåror. Söt myskarom.
- Fruktkött: Fruktköttet är orange, ibland lätt gul-grönt, med en markerad grön rand intill skalet.
- Mognad: Sommarmelon. Skalet gulnar lite när den mognar och en svagt söt, blommig doft är märkbar (i rumstemperatur). Den mjuknar också något. Kläm försiktigt i blomänden som skall vara mjukare än skaftäden. Se film via länk nedan > When is the cantaloupe ripe?
- Smak: Smaken är milt söt och frisk, inte lika söt som honungsmelon Europeisk Cantaloupe är lite sötare än den amerikanska. Medel sockerhalt (c:a 8%) och låg andel syra (c:a 0,2%). Läs mer > Fruktsmak.
- Alternativ vara: Amerikansk cantaloupe eller andra sockermeloner.
- Säsong/försäljning: Året om.
- Förvaring: 3-5°C. 10-14 dagar. 3-5 dagar vid 20°C.
VIKT & PORTIONSVIKT CANTALOUPE
Cantaloupe väger i butik vanligen runt 1,5 kilo. Andelen mjukt fruktkött av totalvikten i halvmogen melon cirka 40% och i en fullt mogen 50-55%. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Cantaloupe normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 1500 g | -10% | -20% | -30% | 600 g | 1,5 |
Fullt mogen | 1650 g | -10% | -20% | -15% | 900 g | 3 |
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS CANTALOUPE
Cantaloupe används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10
Läs mer
Meloner Nätmeloner Fruktsmak Matbiologi fruktExterna länkar
Film: How to peel and cut a cantaloupe Film: How to make a rock melon flower Film: Cavaillon melon