Fruktsmak
(fruktsmak, bärsmak)
fruit flavor, berry flavor
saveur de fruits, saveur de baies
sapore di frutta, sapore di bacche
Fruchtgeschmack, Beerengeschmack
sabor a fruta, sabor a bayas
Frukters smak är blandning av grundsmakerna sötma, syra och beska (läs mer > Grundsmakerna). Därutöver påverkas vår smakupplevelse av 1000-tals aromer vilka ger frukt och annan mat nyanserad smak (läs mer > Lukt, doft, arom). Mest kännetecknade för frukt är mängden och förhållandet mellan sötma och syra i fruktköttet. Nedan redovisas fruktens sötma i förhållande till syra. Till exempel får druvor ett mycket högt relationstal (80) eftersom syran i frukten är låg i förhållande till sötman. Omvänt får lime mycket lågt relationstal (0,1) tack vare mycket hög andel syra. Torkade dadlar har mycket hög sockerhalt (60%) och ingen syra. Beska förekommer också vilket vanligtvis finns i fruktskal.

Källa: Harold McGee, On food and Cooking© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer
Grundsmakerna
Lukt, doft, arom