Fruktsmak
          
  
          
            (fruktsmak, bärsmak)
          
  
          
  
    
    
          
            
            
              fruit flavor, berry flavor
            
           
    
    
          
            
            
              saveur de fruits, saveur de baies
            
           
    
    
          
            
            
              sapore di frutta, sapore di bacche
            
           
    
    
          
            
            
              Fruchtgeschmack, Beerengeschmack
            
           
    
    
          
            
            
              sabor a fruta, sabor a bayas
            
           
    
          
  
  
  
  
          
Frukters smak är blandning av grundsmakerna sötma, syra och beska (läs mer > Grundsmakerna). Därutöver påverkas vår smakupplevelse av 1000-tals aromer vilka ger frukt och annan mat nyanserad smak (läs mer > Lukt, doft, arom). Mest kännetecknade för frukt är mängden och förhållandet mellan sötma och syra i fruktköttet. Nedan redovisas fruktens sötma i förhållande till syra. Till exempel får druvor ett mycket högt relationstal (80) eftersom syran i frukten är låg i förhållande till sötman. Omvänt får lime mycket lågt relationstal (0,1) tack vare mycket hög andel syra. Torkade dadlar har mycket hög sockerhalt (60%) och ingen syra. Beska förekommer också vilket vanligtvis finns i fruktskal. 

Källa: Harold McGee, On food and Cooking© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
  
  
          
            
              Läs mer
            
          
    
        
            Grundsmakerna
        
        
    
        
            Lukt, doft, arom