
Durumvetemjöl
(pastamjöl, makaronivetemjöl)

durum, durum flour

blé dur, farine de blé dur

semola, farina di semola di grano duro

Durum, Durummehl, Hartweizenmehl

trigo duro, harina de trigo duro
Durumvetemjöl (fr. farine de blé dur) mals av durumvetekärnors hårda inre (frövitan), dvs kli och grodd finns inte med (läs mer > Sädeskornets anatomi). Mjölet är extra proteinrikt, men har lägre gluteninnehåll än vanligt mjöl vilket ger sämre jäsegenskaper. Mjölet är svagt gultonat. Läs mer > Durumvete.
- Vikt/omvandling: 1 liter = 600 gram. 1 kg = 1,65 liter.
Avser struket mått med luftigt mjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet. - Alternativ vara: Vetemjöl special (se > Specialvetemjöl).
- Försäljning: Säljs i enkilos pappersförpackningar. Finns i de flesta butiker.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.
Kamut® är ett registrerat varumärke för en variant durumvete (khorasanvete). Läs mer > Durumvete.
Hälsa/näring: Proteinhalt 11-12% vilket är högre än i vanligt vetemjöl. Låg andel fibrer 2-4%.
SÅ ANVÄNDS DURUMVETEMJÖL
Durummjöl används speciellt för hemtillverkning av pasta, som blir gulare och får en önskad fastare konsistens än om vanligt vete används. Industriellt används mest semolina (durumvetegryn). Durummjöl används också flitigt till brödbak, men sällan till 100% utan brukar vara uppblandat med vanligt vetemjöl för att få bättre bakegenskaper. Durumvetemjöl har lägre gluteninnehåll än vanligt vetemjöl. Ett bröd bakat av enbart durumvete blir tungt och kompakt, samt spricker lätt när det jäser. Durummjöl ingår i italienska brödsorter som focaccia och ciabatta, med matigt inkråm och spröd, smakrik skorpa. Läs mer > Om brödbakning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02.
Läs mer
Durumvete Om vete Om vetemjöl Sädeskornets anatomi Specialvetemjöl Semolina Om brödbakning matbröd Om vitt matbröd Om pasta