
Semolina

semolina

semoule

semolino

Griessbrei

sémola
Semolina är malda gryn av durumvetekärnans hårda inre (frövitan), läs mer > Sädeskornets anatomi. Motsvarande malt av brödvete (vanligt vete) är mannagryn. Durumgrynen är gulare till färgen. I ordböcker översätts semolina till "mannagryn", som i Sverige är gryn från brödvete (vanligt vete).
- Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram. 100 gram = 1,3 dl. 1 dl semolina ger cirka 3 dl när kokt till gröt.
- Näringsberäkning: Vattenupptaget när semolina kokas beräknas automatiskt i Kunskapskokbokens system. Ange därför inte vattenmängd i receptet. I annat fall räknas vattenmängd dubbelt, vilket ger felaktiga portions- och näringsvärden. Alternativt anges vatten, mjölk eller annan vätska och semolinagrynen anges med "Äts ej" för att få rätt världen. Läs mer > Vattenreduktion, vattenabsorption.
- Smak: Mild smak.
- Alternativ vara: Mannagryn, bulgur, couscous.
- Försäljning: Förekommer i de flesta livsmedelsbutikerna.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.
Hälsa/näring: Durum är ett så kallat hårt vete som är extra proteinrikt (cirka 15%) jämfört med brödvete (cirka 10%).
SÅ ANVÄNDS SEMOLINA
Semolina används till gröt, kvalitetspasta m.m.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.
Läs mer
Mannagryn Couscous Durumvete Sädeskornets anatomi Vetegryn