
Krämkopp
(krämkoppar, crčmekopp, gelékoppar)

fr. = soup cup from the 18th century

pot ā crčme, pot ā jus

fr. = tazza di zuppa del 18 secolo

fr. = Suppentasse aus dem 18. Jahrhundert

fr. = taza de sopa del siglo XVIII
Historia: I samband med 1700-talets La Nouvelle Cuisine i Frankrike uppträder i början av 1700-talet krämkoppar benämnda Pot ā Jus, i mitten av århundradet kallat petit pot och mot slutet pot ā crčme. Vanligtvis uppställda på tillhörande porslinsfat. Vad de användes till är historikerna dock osäker på, för att begreppen "jus" och "crčme" är mångtydiga. Det kan ha varit såskoppar för steksky som dracks eller hälldes över maten, alternativt drickkoppar för buljong och soppa. "Crčme" antyder att de kunde ha använts till krämig soppa eller som gräddkanna (mindre troligt). En annan naturlig förklaring, som vi dock inte hittat skriftligt belägg för, är att kopparna användes till krämdesserten "pot de créme" som har anor från 1600-talets Frankrike (läs mer > Kräm, gräddefterrätter).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04
Läs mer
Tekoppar Om krämer, krämefterrätter