Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 118
            Kcal / portion: 861
            GBR (GI) / port: 6
Recept: 5168 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 10 tim )
Se film, klicka på "Churraqueadas" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Blötlägg bönorna över natt. Häll bort sköljvattnet.
 - Skär fläskkött i bitar. Lägg i en skål och pressa i citron och vitlök. Rör om. Låt stå och marinera i väntan på tillagning.
 - Skiva kassler och korv. Tärna stekfläsket. Skala och hacka lök.
 - Stek fläsk och lök på medel värme i en stor gryta (stekkastrull) så att löken mjuknar utan att brännas. Tillsätt fläskköttbitarna (utan marinad) och låt köttet få lite stekyta.
 - Tillsätt marinaden, korv och kassler. Låt steka på medelvärme i 5 minuter utan att brännas vid. Koka upp vatten separat.
 - Gryta: Tillsätt bönor och lagerblad. Häll på hett vatten så mycket att alla ingredienser täcks. Låt koka i en ½-timme eller längre tills bönorna är mjuka utan att falla sönder. Rör om emellanåt.
 - Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på paketet.
 - Vinägrättsalsa: Skala och finhacka lök och tomater. Blanda med vinäger, olja och lite salt.
 - Couve manteiga (sallad): Repa (dra) av bladen från kålstammen och finstrimla. Skala vitlök. Lättstek vitlöken mjuk i stekpanna med olja på medelvärme i en minut utan att bränna. Tillsätt kål. Låt steka i tre minuter under omrörning. Smaka av med salt. Ta av från värmen.
 - Servera köttet med ris, sallad och vinägrett.
 
Kockens kommentar
Feijoada (port. = böngryta) är Brasiliens nationalrätt, en böngryta på svarta bönor med fläskkött och korv. Det finns olika varianter (se filmen). Serveras oftast med ris och couve-manteiga ("smörkål"). Den svarta bönan är sortvariant av trädgårdsböna kallad black turtle bean ("sköldpaddsböna"). Läs mer, klicka på ingrediensen.Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
 - Fläskstek, karréstek
 - Kokt, bräserad fläskfilé
 - Pannstekt, wokad fläskfilé
 - Fläskfile i ugn
 - Fläskkotlett, karrékotlett
 - Kassler
 - Revbensspjäll i ugn eller kokta
 - Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
 - Fläsklägg
 - Stekt fläskkött
 - Grillat skivat fläskkött, korv
 - Grillat fläskkött i bit
 - Rökt fläskkött
 - Kokt korv, korvgryta
 - Pannstekt korv
 - Ugnstekt korv
 - Hemmagjord stoppad korv