Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 861

GBR (GI) / port: 6

Recept: 5168 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 727 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 17%

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 10 tim )

Se film, klicka på "Churraqueadas" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.

  1. Blötlägg bönorna över natt. Häll bort sköljvattnet. 
  2. Skär fläskkött i bitar. Lägg i en skål och pressa i citron och vitlök. Rör om. Låt stå och marinera i väntan på tillagning.
  3. Skiva kassler och korv. Tärna stekfläsket. Skala och hacka lök.
  4. Stek fläsk och lök på medel värme i en stor gryta (stekkastrull) så att löken mjuknar utan att brännas. Tillsätt fläskköttbitarna (utan marinad) och låt köttet få lite stekyta. 
  5. Tillsätt marinaden, korv och kassler. Låt steka på medelvärme i 5 minuter utan att brännas vid. Koka upp vatten separat.
  6. Gryta: Tillsätt bönor och lagerblad. Häll på hett vatten så mycket att alla ingredienser täcks. Låt koka i en ½-timme eller längre tills bönorna är mjuka utan att falla sönder. Rör om emellanåt.
  7. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på paketet.
  8. Vinägrättsalsa: Skala och finhacka lök och tomater. Blanda med vinäger, olja och lite salt.
  9. Couve manteiga (sallad): Repa (dra) av bladen från kålstammen och finstrimla. Skala vitlök. Lättstek vitlöken mjuk i stekpanna med olja på medelvärme i en minut utan att bränna. Tillsätt kål. Låt steka i tre minuter under omrörning. Smaka av med salt. Ta av från värmen.
  10. Servera köttet med ris, sallad och vinägrett.

Kockens kommentar

Feijoada (port. = böngryta) är Brasiliens nationalrätt, en böngryta på svarta bönor med fläskkött och korv. Det finns olika varianter (se filmen). Serveras oftast med ris och couve-manteiga ("smörkål"). Den svarta bönan är sortvariant av trädgårdsböna kallad black turtle bean ("sköldpadd­sböna"). Läs mer, klicka på ingrediensen. 

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem