Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i Mornaysås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Om gratänger >

 

 

Sås till gratäng-stuvning>

 

 

Så reds sås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i Mornaysås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 288

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1729 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 245 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om gratänger > Äts ej

Sås till gratäng-stuvning> Äts ej

Så reds sås > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "750g" under bilden ovan.

  1. Förvärm ugnen på 180°C.
  2. Ansa blomkålen och skär ut buketter (se filmen). Riv ost. Knäck ägg. Smöra en ugnsform.
  3. Koka upp vatten med lite salt och vinäger tillsatt. Lägg i blomkålen och låt koka i 15 minuter. 
  4. Roux (bottenredning): Smält smör och vispa ner vetemjöl. Fortsätt vispa på svag värme i ett par minuter under kontinuerlig vispning för att bli av med mjölsmak. Läs mer > Så reds sås.
  5. Mornay: Tillsätt mjölk och vispa samman. Smaksätt med salt, peppar och riven muskot. Tillsätt hälften av den rivna osten och äggulor. Fortsätt vispa samman till en krämig sås.
  6. Gratäng: Låt blomkålen rinna av och lägg den i smord ugnsform. Häll såsen över och stö över resten av osten.
  7. Grädda: Sätt in i ugn i cirka 45 minuter. Ta ut och servera som tillbehör till mat.

Kockens kommentar

Mornaysås är en klassisk fransk gratängsås. Såsen har skapats av kocken Joseph Voiron på 1800-talet, som tillägnade den till sin äldsta son Mornay som också var kock. Läs mer > Sås till gratäng, stuvning.

Alternativ

Chou fleur polynaise, blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng med spenat

Stuvad blomkål

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem