
Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i Mornaysås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 288

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1729 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om gratänger > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Så reds sås > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "750g" under bilden ovan.- Förvärm ugnen på 180°C.
- Ansa blomkålen och skär ut buketter (se filmen). Riv ost. Knäck ägg. Smöra en ugnsform.
- Koka upp vatten med lite salt och vinäger tillsatt. Lägg i blomkålen och låt koka i 15 minuter.
- Roux (bottenredning): Smält smör och vispa ner vetemjöl. Fortsätt vispa på svag värme i ett par minuter under kontinuerlig vispning för att bli av med mjölsmak. Läs mer > Så reds sås.
- Mornay: Tillsätt mjölk och vispa samman. Smaksätt med salt, peppar och riven muskot. Tillsätt hälften av den rivna osten och äggulor. Fortsätt vispa samman till en krämig sås.
- Gratäng: Låt blomkålen rinna av och lägg den i smord ugnsform. Häll såsen över och stö över resten av osten.
- Grädda: Sätt in i ugn i cirka 45 minuter. Ta ut och servera som tillbehör till mat.
Kockens kommentar
Mornaysås är en klassisk fransk gratängsås. Såsen har skapats av kocken Joseph Voiron på 1800-talet, som tillägnade den till sin äldsta son Mornay som också var kock. Läs mer > Sås till gratäng, stuvning.Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)