Kokt purjolök med krämig sås eller i vinägrett
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kockskolan:

 

Så reds sås >

 

 

Om vinägrett, dressing >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kokt purjolök med krämig sås eller i vinägrett

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 215

GBR (GI) / port: 1

Recept: 859 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 8%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 196 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så reds sås > Äts ej

Om vinägrett, dressing > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "French Cooking" under bilden.

  1. Förbered: Skär bort den mörkgröna delen och rotfästet på löken. Snitta längs med löken och ta bort ytterbladet. Skölj löken vid behov. Bind samman löken så att bladen inte öppnar sig när kokt. Skala och finhacka lök. Pressa citronjuice.
  2. Koka löken i saltat vatten i 15-20 minuter.
  3. Redning: Smält smör i en kastrull och fräs löken glansig på svag värme i några minuter. Tillsätt mjöl och vispa samman till en roux (smörredning, läs mer > Så reds sås) under omrörning någon minut för att bli av med mjölsmaken.
  4. Krämig sås: Tillsätt cider och citron och vispa samman på lite högre värme till slät sås. Vispa ner grädde tills såsen fått lagom konsistens, inte för tunn eller för tjock. Smaka av med riven muskot, salt och vitpeppar.
  5. Alternativ vinägrett: Blanda olja, vinäger, salt, peppar och senap enligt egen smak. Se recept via länk nedan.
  6. Servera: Ta upp purjon ur kokvattnet och låt rinna av. Lägg upp på serveringsfat och ta bort snöret. Låt svalna. Serveras ljummen eller kall med krämig sås eller vinägrett som enkel ensamrätt eller som tillbehör till mat.

Kockens kommentar

Marinerad purjo: Ansad purjo vit del, hel eller skuren i 5-centimeters bitar, lättkokas för att mjukna. Låt svalna eller kyl av i kallt vatten. En marinad blandas av matolja, vinäger och smaksätts till exempel med riven pepparrot, fransk senap, salt och peppar. Pepparroten blandas med senapen. Vispa ner vinäger och därefter matoljan. Smaksätt med kryddor. Häll marinaden över purjon och ställ kallt i några timmar. Garnera gärna med hackad hårdkokt ägg och persilja.

Passar till

Sauce vinegrette

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem