
Crema al parmigiano, parmesansås/kräm
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 220

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Finriv parmesan, så fint som möjligt.
- Béchamel: Koka upp mjölk i kastrull, men akta så att den inte kokar över. Får inte heller brännas i botten. Ta av från plattan.
- Smält smör i kastrull. Osaltat smör är att föredra eftersom osten är tydligt salt. Vispa ner mjöl, lite i taget till en slät och fin bottenredning. Minska mjölmängden om rinnig sås önskas.
- Tillsätt varm mjölk, lite i taget till jämn sås under vispning. Låt såsen sjuda på låg värme en liten stund så att den tjocknar.
- Parmesansås/kräm: Rör ner parmesan, snabbt så att den blandas ut väl i såsen. Koka lite till om såsen önskas som kräm. För extra smak kan en del av parmesanen bytas ut med pecorino. Riven muskot eller varför inte lite tryffel är också smakförhöjare. Hållbar i kyl 3 dagar.
- Passar till kanapéer (läs mer > Om snittar, kanapéer) och andra aptitretare, som dippsås eller tillbehör till kötträtter, pasta, risotto och kan ingå i en matpaj som fyllning.
Kockens kommentar
Crema al parmigiano är en béchamelsås (vit grundsås) med riven parmesan. I Sverige är parmesankräm vanligen riven parmesan blandat med crème fraiche. En kall kräm. Läs mer om parmesan, klicka på ingrediensen.Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)