
Grillad calamari, bläckfisk på grekiskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3296 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 16%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om bläckfiskar > Äts ej
Bläckfiskars anatomi > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Nikki" under bilden ovan. I filmen används både bläckfiskens armar och mantel (läs mer > Bläckfiskars anatomi).- Marinera: Lägg bläckfisken i en bunke. Vispa ihop salt, peppar, paprikapulver och olja i en skål. Häll det över fisken och vänd runt ordentligt så att alla delar är helt insmetade. Ställ in i kylen i en timme, gärna över natt.
- Ladolemonosås, dressing (grek. "olja-och-citron"): Vispa samman ingredienserna.
- Starta grillen i god tid.
- Grilla: Ta ut fisken ur kylen en halvtimme innan grillning. Stek fisken ett par minuter på var sida (i filmen 4 per sida, se kommentar).
- Servera: Ta av från grillen och skär 2-centimeters breda ringar. Pensla med dressingen och servera med halverade citroner ett gott bröd till. Garnera gärna med lite bladgrönt.
Kockens kommentar
Det råder olika uppfattningar om hur länge en calamari skall stekas. Uppfattningarna går från 1 till 4 minuter per sida. Lång stekning ger segt kött. Man får prova sig fram till vad som passar den egna smaken.Calamari är liksom engelskans "squid" inte ett artnamn utan ett allmänt klassiskt namn för ätbara bläckfiskar inom Ordning Teuthida. Hit räknas inte octopus som tillhör en annan Ordning. Läs mer > Klicka på ingrediens calamari.