
Friterad calamari, bläckfiskringar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 254

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2535 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 13%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friterar man > Äts ej
Om bläckfiskar > Äts ej
Bläckfiskars anatomi > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Brian" under bilden ovan. I filmen både armar och mantel, men ettdera går också bra. Läs mer > Bläckfiskars anatomi.- Tina fisken om djupfryst, men behåll den kall. Skär i mindre bitar, ringar.
- Marinera: I filmen marineras fisken i filmjölk eller mjölk med lite salt. Inte nödvändigt. Ställ i kyl i 30 minuter, helst i 2 timmar.
- Tomatdippippsås: Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa till jämn smet. Värm upp lite olja i en kastrull. Tillsätt pressad eller riven vitlök. Rör om. Låt steka en kort stund utan att bränna. Tillsätt tomatmixet och låt sjuda på svag värme under omrörning i 20-25 minuter så att smakerna kokar samman och såsen blir lite tjockare. Ta av och låt kallna. Lägg upp i serveringsskål.
- Majonnässås: Häll majonnäs i en bunke. Tillsätt riven/mosad vitlök och övriga ingredienser. Variera smaksättare enligt eget tycke. Mixa till fin sås.
- Frityrsmet: Blanda ingredienserna i en bunke. Gör dubbel sats (se kommentar).
- Panera: Ta ur fisken ur eventuell marinad och låt rinna av lite. Lägg fiskbitarna i mjölbunken och rör om så att smeten fastnar runt om. Lägg över på ett fat. I filmen skakas bitarna i ett såll för att minska mängden smet.
- Värm upp frityrolja i en fritös eller stor gryta till 185°C. Lägg ut hushållspapper på en bricka. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg ner bitarna med hålslev i oljan. Inte allt på en gång, en så där 10 bitar i taget. Sära på bitarna och låt fritera i ett par minuter tills lagom gyllenbruna. Ta ur och lägg på brickan med papper för avrinning. Salta lätt. Fritera även persilja om sådan önskas, se separat recept.
- Servera: Lägg upp i serveringsskål. Serveras som snacks med dippsåser.
Kockens kommentar
Den bläckfisk som ibland brukar förekomma i svenska butiker är rensad fryst mantel av typen Europeisk kalmar, vilket brukar benämnas calamari (eng. squid). Läs mer om kal(a)marer, klicka på ingrediensen bläckfisk (läs mer > Om bläckfiskar). Friterad persilja år gott till friterad mat, se recept via länk nedan.Frityrsmet: Den mängd som står i ingredienslistan är den mängd som äts. Dubbla mängden för annars blir det svårt att panera fisken.
Kalorier: Bläckfisk är mager mat men resten är energirikt. Av total energimängd 262 Kcal/portion svarar fisken för 15%, paneringen 27%, tomatsåsen 13% och majonnäsen för 45% (om man äter upp allt).