Paris-Brest, franskt cykelbakverk
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar : 12

Om chouxdeg >

 

 

Om chouxbakelser >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Paris-Brest, franskt cykelbakverk

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 434

GBR (GI) / port: 1

Recept: 5202 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 22%

Kolhydrater: 20%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 144 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om chouxdeg > Äts ej

Om chouxbakelser > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

 Se film, klicka på "Homecooking" under bilden ovan.

Nötpasta:

  1.  Skala nötterna och mandeln om så önskas, Läs mer > Så skalas nötter.
  2. Koka socker och lite vatten tills mörkbrunt (150-170°C, läs mer > Om knäck och kola).
  3. Tillsätt nötterna och en nypa salt. Rör om och häll ut på plåt eller bricka med bakplåtspapper. Låt kallna och stelna.
  4. Bryt sönder i mindre bitar. Mixa i matberedare med kniv i cirka 10 minuter först tills smuligt och sedan till tjock jämn pasta. Ställ åt sidan.
  5. Förvärm ugnen på 180°C.

Chouxdeg:

  1. Häll vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull. Värm på tills sjudande och smöret smält.
  2. Tillsätt allt (siktat) mjöl samtidigt. Rör om med träslev tills degen släpper från kanten och är mjuk utan att vara kladdig (se recept > Pâte ā choux).
  3. Ta av från värmen och låt svalna 3-5 minuter till under 60°C för att inte äggen skall koagulera vid inblandning.
  4. Spritsa: Rör ut ett ägg i taget i smeten till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse med en 1 cm rund tyll. Sprita på plåt med bakplåtspapper två cirklar bredvid varandra cirka 20 cm bred och en cirkel ovanpå. Pensla med uppvispad ägg och garnera med flagad mandel.
  5. Grädda i ugn 45-50 minuter tills uppuffad och gyllenbrun. Stäng av värmen och låt stå kvar i 15 minuter med luckan på glänt med hjälp av en träslev. Ta ut och picka många lufthål med tandpetare. Lägg över på galler för att svalna. 

Nötkräm, montering:

  1. Vaniljkräm: Vispa samma äggulor med socker tills luftigt och ljusgult. Vispa ner stärkelse och vetemjöl.
  2. Koka upp mjölk till sjudande. Vispa ner 1/3-del i äggsmeten. Häll äggsmeten i mjölkkastrullen. Värm på under omrörning tills smeten börjar tjockna. Tillsätt vanilj och en klick smör. Häll över i bunke och låt svalna.
  3. Nötkräm: Vispa upp vaniljkrämen och tillsätt nötpastan. Vispa ner rumsvarmt smör.
  4. Montera: Dela chouxringen horisontellt på mitten. Lägg överdelen åt sidan. Fyll nötkräm i spritspåse med stärntyll. Spritsa ut en sträng runt om i nederdelen och sedan fram och tillbaka ovanpå runt om till ett tjockt lager. Lägg på överdelen. Ställ kallt i minst 1 timme.
  5. Garnera: Pudra florsocker genom sil på bakverket.

Kockens kommentar

Bakverket är format som ett cykelhjul tillägnat cykeltävlingen Paris-Brest-Paris (PBP), som går tur och retur mellan Paris och Brest i Bretagne. Det är 120 mil långt och arrangeras vart fjärde år. Första gången loppet arrangerades var 1891. Det finns olika uppfattningar om vem som skapat bakverket. 2012 rankades godsaken på plats 15 bland Frankrikes favoritdesserter.

Alternativ

Pâte ā choux, chouxdeg, branddeg

Äkta tjock vaniljkräm

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem