
Paris-Brest, franskt cykelbakverk
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 434

GBR (GI) / port: 1
Recept: 5202 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 22%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om chouxdeg > Äts ej
Om chouxbakelser > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Homecooking" under bilden ovan.
Nötpasta:
- Skala nötterna och mandeln om så önskas, Läs mer > Så skalas nötter.
- Koka socker och lite vatten tills mörkbrunt (150-170°C, läs mer > Om knäck och kola).
- Tillsätt nötterna och en nypa salt. Rör om och häll ut på plåt eller bricka med bakplåtspapper. Låt kallna och stelna.
- Bryt sönder i mindre bitar. Mixa i matberedare med kniv i cirka 10 minuter först tills smuligt och sedan till tjock jämn pasta. Ställ åt sidan.
- Förvärm ugnen på 180°C.
Chouxdeg:
- Häll vatten, mjölk, socker och smör i en kastrull. Värm på tills sjudande och smöret smält.
- Tillsätt allt (siktat) mjöl samtidigt. Rör om med träslev tills degen släpper från kanten och är mjuk utan att vara kladdig (se recept > Pâte ā choux).
- Ta av från värmen och låt svalna 3-5 minuter till under 60°C för att inte äggen skall koagulera vid inblandning.
- Spritsa: Rör ut ett ägg i taget i smeten till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse med en 1 cm rund tyll. Sprita på plåt med bakplåtspapper två cirklar bredvid varandra cirka 20 cm bred och en cirkel ovanpå. Pensla med uppvispad ägg och garnera med flagad mandel.
- Grädda i ugn 45-50 minuter tills uppuffad och gyllenbrun. Stäng av värmen och låt stå kvar i 15 minuter med luckan på glänt med hjälp av en träslev. Ta ut och picka många lufthål med tandpetare. Lägg över på galler för att svalna.
Nötkräm, montering:
- Vaniljkräm: Vispa samma äggulor med socker tills luftigt och ljusgult. Vispa ner stärkelse och vetemjöl.
- Koka upp mjölk till sjudande. Vispa ner 1/3-del i äggsmeten. Häll äggsmeten i mjölkkastrullen. Värm på under omrörning tills smeten börjar tjockna. Tillsätt vanilj och en klick smör. Häll över i bunke och låt svalna.
- Nötkräm: Vispa upp vaniljkrämen och tillsätt nötpastan. Vispa ner rumsvarmt smör.
- Montera: Dela chouxringen horisontellt på mitten. Lägg överdelen åt sidan. Fyll nötkräm i spritspåse med stärntyll. Spritsa ut en sträng runt om i nederdelen och sedan fram och tillbaka ovanpå runt om till ett tjockt lager. Lägg på överdelen. Ställ kallt i minst 1 timme.
- Garnera: Pudra florsocker genom sil på bakverket.