
Maskintillverkarens kallfrysta vaniljglass
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 127

GBR (GI) / port: 1
Recept: 892 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 15%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Så tilllagas glass > Äts ej
Om glass > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Gelatin: Används gelatinpulver eller blad måste detta lösas upp i varm vätska och röras ut tills klumpfritt. Snabbgelatinmix kan tillsättas direkt.
- Blanda väl grädde, mjölk, socker och gelatin. Tillsätt smaksättare mot slutet, i detta fallet vaniljextrakt. Eventuell likör eller annan alkohol tillsätts mot slutet av frysprocessen.
- Kyl ner smeten i kylskåp till under 15°C.
- För-starta maskinen så att den blir kall. Maskinen skall vara igång när smeten hälls i maskinen och skall inte stoppas under kylningen.
- Häll smeten i glassbehållaren. Stäng av när glassen blivit seg. Blandas den för länge blir smeten hård. Vissa maskiner stannar av sig självt. Det tar 15-60 minuter beroende på maskin och mängd glass.
- Servera: Glassen är nu klar att avnjutas, men smälter fort på tallriken. Önskas fastare kräm ställs behållaren i frysen 30-60 minuter. Rör om innan servering.
- Förvaring: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar iskristaller. Ställ in i frysen. Efter 3-4 timmar är den hårdfryst. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
Kockens kommentar
Glass med låg andel grädde behöver gelatin eller liknade för att bli stabil. Vid en gräddandel på 50%+ brukar inte stabiliseringsmedel tillsättas, vilket ofta gäller för glassrecept på internet, liksom för recepten på denna hemsida. Fettandelen i sådana recept brukar ligga på 18-19%, ibland högre, att jämföras med detta recepts andel på 15%. Läs mer > Så lagas glass.Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Sjuden glass ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Se recept > Sjuden glass.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)