
Hemlagad sjuden glass med brynt smör
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 321

Kcal / portion: 215

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3224 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 27%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så tilllagas glass > Äts ej
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Om glass > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden ovan.
- Bryn smör och låt det svalna. Dela vaniljstång på längden och skrapa ut märgen. Dela ägg och lägg gulorna i en bunke.
- Vispa samman gulor med socker. Tillsätt brynt smör och vanilj inklusive vaniljskidan (skalet). Tillsätt mjölk och grädde. Rör om.
- Värm upp: Häll över i en kastrull och värm på medelvärme under omrörning tills smeten börjar tjockna något. Rör om med gummispade så att hela smeten värms upp jämnt. Ta av från plattan vid 80°C (72-82°C) Smeten får inte koka. Häll över i en bunke. Ta bort vaniljskidan.
- Kyl smeten innan hälls i glassmaskinen. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
- Glassmaskin: Starta glassmaskinen i förväg så att den blir kall. Rör om i glasskrämen, häll i bunken och starta blandningen. Glassen är klar efter 30-60 minuter. Vissa maskiner stänger av sig själva.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Fettrik glass som denna måste tinas innan servering och serveras på gränsen till rinnig.
- Tillbehör: I filmen serveras glassen med smörstekta brödsmulor och smultronmaränger. Arla Unik garnerar med vitmögelost. Se kommentar.
Kockens kommentar
Har man inte glassmaskin häller man smeten i en bunke (brödform) och ställer in i frysen i 3-4 timmar. Rör om med jämna mellanrum i smeten under frysprocessen för att minska kristallbildning. Ju oftare desto bättre.
Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Alternativet är "kallfrusen glass" det vill säga smeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.
Bilden från Arla Unika som är en hemsida som vill lyfta mejeri till gastronomisk världsklass (läs mer på > arlaunika.se). Deras recept enligt nedan.
Ingredienser:
- 130g pimpat brynt smör
- 500g vispgrädde (fetthalt 40%)
- 200g lantmjölk (fetthalt 4,5%)
- 150g rörsocker strö
- 3g salt
- 6 äggulor
Tillagning:
- Hetta upp grädde, mjölk, socker och salt till strax under kokpunkten.
- Tillsätt därefter äggulorna och rör samman till en glassmassa.
- Medan glassmassan fortfarande är varm, tillsätt det brynta smöret.
- Frys glassen i maskin eller på annat sätt.
- Dekorera eventuellt med pimpad karamellsten.
Pimpat brynt smör, här = brynt smör smaksatt med lite Karamellsten. Karamellsten = vitmögelost från Troldhede Mejeri. Pimpad = "göra lyxigare".
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)