
Hemlagad sjuden vit chokladglass
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 306

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3084 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 19%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så tilllagas glass > Äts ej
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Om glass > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Ett Gott Land" under bilden ovan.
- Dela vaniljstång och skrapa ut vaniljmärgen, eller använd vaniljpulver. Vanillinsocker går också bra.
- Häll mjölk, grädde och vanilj inklusive skida i en kastrull. Värm upp till 65-70°C, det skall inte koka. Ta bort vaniljskida.
- Tillsätt choklad och rör om.
- Uppvärmning: Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på försiktigt under långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid temperatur 80°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Smeten får inte bli varmare än 82°C för då koagulera ägg.
- Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt.
- Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten, lite i taget under vispning. För snabbt riskar att ägg koagulerar, klumpar sig.
- Kyl smeten innan den hälls i maskinen. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
- Glassmaskin: Starta maskinen i förväg så att den kyls ner. Häll glassmeten i glassbehållaren. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar. Vissa maskiner stänger av sig själva.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
Kockens kommentar
Konsten att få fin len glass är i första hand att frysa glassen under omrörning med så små iskristaller som möjligt så att se inte märk i munnen. Detta är svårt att göra utan glassmaskin. Alternativet är att ställa in smeten i frysen och röra om ofta i smeten under närmaste 3 timmar. Läs mer > Så tillagas glass.Sjuden glass innebär att glassmeten värms upp till 72°C+ men inte över 82°C, vilket ger stabilare, lenare och smakrikare glass. Alternativet är "kallfrusen glass" det vill säga smeten värms inte upp. Läs mer > Så tillagas glass.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)