Crèmeaux vanille, äggkräm till tårta och dessert
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Deciliter: 4

Serveringsglas >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Crèmeaux vanille, äggkräm till tårta och dessert

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 422

Kcal / portion: 375

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1502 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 39%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 89 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Serveringsglas > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "rabia grassa" under bilden.

  1. Förbered: Koka upp vatten till vattenbad. Vattnet skall sedan bara sjuda och inte nudda insatsskålen (läs mer > Värma i vattenbad). Dela äggvita från gulor som läggs i vattenbadskastrullen. Lägg gelatinblad i kallt vatten eller pulver i lite vatten. Förbered isbad.
  2. Vattenbad: Vispa samman grädde, socker och ägg. Ställ skålen över vattenbad och tillsätt gelatin. Värm upp smeten under kontinuerlig omrörning tills den börjat tjockna. Till minst 74°C och helst till 82°C, men inte högre. Sila krämen i ren torr behållare och kyl den snabbt i isbad.
  3. Smör: När krämen svalnat till 30-35°C tillsätts smör i bitar. Mixa med stavmixer till jämn smet. Undvik att få in luft så att det inte blir luftbubblor i den färdiga krämen.
  4. Till tårta: Smeten kan nu användas till fyllning i tårta. Den kan frysas och är sedan lättare att hantera. Häll krämen i en platt smörad/inplastad låg tårtform (~22 cm). Lägg försiktigt plastfilm över och ställ in i frysen för att stelna (= bilden).
  5. Till dessert: Häll krämen i en silikonform eller i en förbakad pajform. Krämen fungerar utmärkt serverad som "verinnes", det vill säga varvad med annat i ett glas (se > Serveringsglas). Ställ kallt i en timme eller mer för att stelna.
  6. Förvaring: Krämen kan förvaras inplastad i kylskåp 3 dygn och i frysen 1 vecka. Använd i en tårta eller dessert är det bra om den täcks av något till exempel en chokladspegel för att inte torka ut.

Kockens kommentar

Gelatin som skall stelna skall hanteras varsamt vilket tar lång tid. Den är känslig för stötar. Läs mer, klicka på ingrediensen.  

Crémeaux tillreds, till skillnad från tjock äggkräm (fr. crème patisserie), med gelatin i stället för stärkelse­mjöl, vilket ger en stabil slät kräm. Krämen kan smaksättas på annat vis än med vanilj, till exempel med kola choklad, fruktpuré eller nötpasta. Läs mer > Om vaniljsås, äggkräm.

Alternativ

Crémeaux chocolat

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem