Scottish Dundee Cake, fruktsockerkaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Kockskolan:

 

Så skållas mandel >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Scottish Dundee Cake, fruktsockerkaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 324

Kcal / portion: 349

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4183 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 16%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 108 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så skållas mandel > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 10 tim )

Se film, klicka på "My food story" under bilden.

  1. Frukt: Blanda hackad torkad frukt med whisky. Kyl detta över natt. Ta ut 30 minuter innan tillredning så att det blir rumstempererat.
  2. Skålla mandel om klassisk garnering önskas (läs mer > Så skållas mandel). Smöra och bröa en springform. Förvärm ugnen på 180C.
  3. Deg: Blanda frukten med lite av mjölet så att den blir torr. Sikta mjöl, mjölkpulver och bakpulver i en bunke.
  4. Vispa smör med socker ordentligt pösigt, tills blekgult. Tillsätt ägg och apelsinmarmelad. Blanda väl och se till att smet på kanten kommer med.
  5. Tillsätt mjölblandningen och blanda väl. Välv ner frukten. Häll smeten i formen. Rör om lätt i smeten för att ta bort luftbubblor.
  6. Garnera: Traditionellt garneras bakverket med skållade, skalade mandelhalvor i cirklar på sockerkakan. Här har vi valt mandelspån.
  7. Grädda 45-60 minuter.
  8. Sås: Blanda socker, apelsinjuice och smält smör.
  9. Ta ut kakan och låt svalna. Servera med sås.

Kockens kommentar

Scottish Dundee cake är en lättsammare sockerkaks­variant av Plum pudding. Kan serveras till jul men äts också resten av året. Klassiskt tillagat enligt detta recept. I brist på mjölkpulver kan mjölk användas, apelsin kan vara färsk och whisky kan utelämnas. Men då blir det inte riktigt skottish.

Alternativ

Plum pudding

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem