Klassisk Plum pudding, Christmas pudding
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så skållas mandel >

 

 

Om suckat >

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk Plum pudding, Christmas pudding

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 338

Kcal / portion: 1875

GBR (GI) / port: 16

Recept: 7501 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 13%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 554 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så skållas mandel > Äts ej

Om suckat > Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 5 tim )

Se film, klicka på "Mobile Home" under bilden ovan.

  1. Förbered: Skär katrinplommonen i mindre bitar. Skär njurtalgfettet i små bitar, eller använd färdig "talg" som kan köpas i butik. Ister kan också användas (läs mer > Om flott, flottyr). Mandel med skal skållas och grovhackas (Läs mer > Så skållas mandel). Riv citronskal. I filmen används kanderade apelsinskal som då hackas i bitar. Här använder vi färdig suckat som finns att köpa i handeln (läs mer > Om suckat).
  2. Karamelliserad sockerlag: Hetta upp en kastrull och tillsätt socker och vatten (1). Rör om regelbundet tills socker blir brunt utan att bli segt. Hetta samtidigt upp ytterligare vatten (2) och tillsätt detta försiktigt när sockret blivit brunt. Låt svalna under 37ºC (så att inte äggen koagulerar i smeten).
  3. Smet: Tillsätt i bunken hackad njurtalg och alla torra ingredienser. Rör om. Vispa upp ägg med mjölk och rom. Tillsätt detta i bunken och den karamelliserade sockerlagen. Blanda allt väl för hand eller i matberedare på lågt varvtal i 15 minuter. Smeten skall vara trögflytande.
  4. Form: Använd en pudding steamer, pudding bowl eller en stor metallskål med rundad botten. Steamern har ett tättslutande lock med spännen. Har man inte detta täcker man formen med dubbla lager aluminiumfolie och binder med snöre runtom så att det håller tätt (se > Pudding steamer). För ändamålet behövs också en stor kastrull som rymmer formen. 
  5. Pudding: Smöra och sockra formen väl. Lägg en rund bit bakplåtspapper i botten så att puddingen lätt lossar när den är klar. Lägg katrinplommonen i botten. Häll i smeten. Lägg bakplåtspapper ovanpå smeten och täck med lock eller aluminiumfolie enligt ovan.
  6. Vattenbad: Lägg en uppochnervänd tallrik i botten på kastrullen och puddingskålen ovanpå. Fyll på med vatten till knappt halva pudding­skålens höjd. Lägg på kastrullocket.
  7. Koka: Låt koka upp och sedan sjuda på låg värme i 4-5 timmar. Kan också ställas in i varm ugn. I filmen används tryckkokare i 2 timmar.
  8. Ta av locket och lätta på folien försiktigt (utan att bränna fingrarna). Testa med sticka att puddingen stelnat. Om inte låt den sjuda ytterligare en tid. Låt svalna och lyft sedan ur skålen och ta bort folien. Lägg en stor tallrik på formen och vänd uppochner.  
  9. Romkräm (hard sauce): Blanda, mixa samman ingredienserna.
  10. Dekorera gärna tårtan med kanderad frukt och servera med smörkrämen. Till jul brukar man flambera tårtan med het rom. Tårtan har lång hållbarhet, läs mer > Om plum pudding.

Kockens kommentar

Plum pudding är en klassisk engelsk efterrättspudding med anor från Medeltiden (läs mer > Om plum pudding). Ströbröd hade man inte förr, utan man använde smulat brödinkråm (fr. mie de pain). Katrinplommonen var förr hårda och torra. För att mjuka upp dem lades de i en skål och hett vatten hälldes över. En tepåse kunde också ingå (se filmen). Dagens katrinplommon som finns i butik är dock halvmjuka och behöver inte kokmjukas. Det finns naturligtvis flera varianter av plum pudding (läs mer > Om plum pudding). En enklare lättsammare variant är Scottish Dundee cake (se dito recept).

Njurtalg måste beställas hos köttspecialist, men det finns "talg" i paket att köpa i butik som mestadels består av njurtalg.

I filmen används "granulated sugar" vilket är mer finkornigt än vanligt socker (caster sugar), men inte så fint som florsocker. Läs mer, klicka på ingrediens strösocker.

Alternativ

Hemlagad suckat

Scottish dundee cake

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem