Wienerstänger, danska weinerbröd i kakform
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 398
            Kcal / portion: 62
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 1845 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 23%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om skurna kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om mördeg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 30 min )
- Deg: Rör smör och socker mjukt. Tillsätt ägg och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta samman till en smidig deg. Ställ inplastad i kylskåp i minst 30 minuter.
 - Förvärm ugnen på 200C.
 - Forma: Dela degen i 2 delar (för 30 kakor). Rulla till wienerkorvtjocklek. Lägg på smord bakplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Tryck ut, platta till degen så att den blir cirka 4 centimeter bred. Dra med teskedsblad en fördjupning längsmed i mitten på längden, men inte ända ut i kanten.
 - Garnera med marmelad eller sylt i mitten.
 - Grädda mitt i ugnen tills kakorna blivit blekt ljusgula, 10-15 minuter.
 - Glasera: Blanda florsocker med lite vatten. Ta ut bakverket och smeta glasyr på de varma längderna. Skär längderna, medan de fortfarande är varma, på snedden i 2-centimeters breda bitar. Låt kallna.
 - Förvaras en vecka eller två i glasburk, eller i frys högst 3 månader.
 
Kockens kommentar
Dessa kakor ser lite ut som minivarianter av danska wienerbröd, därav namnet. Prisbelönt i första tävlingen Sju sorters kakor 1945. Bilden tagen i Elins bakficka. Klicka på texten under bilden ovan för att se mer vad hon har i sin bakficka. Sylt på runda mördegskakor brukar benämnas syltkakor, gélekakor eller Stockholmskakor. Se dito recept.Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk