
Stockholmskakor, syltkakor, gelékakor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 402

Kcal / portion: 62

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2492 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om småkakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Deg: Rör rumsvarmt matfett och socker poröst.
- Tillsätt äggula, vaniljsocker och mjöl. Arbeta snabbt samman till smidig deg.
- Rulla degen till 2,5 centimeter tjocka längder. Pensla lätt med lättvispad äggvita och rulla dem i pärlsocker. Lägg längderna minst 1 timme i kylskåp.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Grädda: Skör rullarna i 1/2-centimeters skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Gör en fördjupning med tummen i varje kaka. Lägg på en klick sylt eller marmelad.
- Grädda mitt i ugnen till vacker guldgul färg, cirka 12 minuter. Låt kallna på galler.
- Förvaras i burk med lock i en månad. Kan frysas i 6 månader
Kockens kommentar
För att sylten inte ska rinna ut från kakorna bör den vara ganska fast. Om lös sylt används kan lite majsmjöl tillsättas för en fastare konsistens.
Syltkaka eller gelékakor kan alla småkakor kallas som fylls med sylt respektive gelé. En variant är så kallade wienerstänger, se dito recept.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk