Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 505

Kcal / portion: 93

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2776 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 30%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 30 min )
- Förvärm ugnen på 175C.
- Deg: Blanda snabbt samman kallt smör skuret i bitar med socker, vanilj och mjöl till en smidig deg. Lite havregryn i stället för mjöl kan ingå om man så önskar.
- Rulla till hanterbara längder. Plasta in och lägg i kyl i minst 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 175C.
- Forma: Skär kakorna i 1-1,5 cm skivor. Platta till dem med gaffel så att det bildas ränder. Lägg på smord bakplåt eller plåt med bakplåtspapper (20/plåt).
- Grädda mitt i ugn tills blekgula, i 10-12 minuter.
Kockens kommentar
Gaffelkakor är klassiskt mördeg smaksatt med vaniljsocker. Enklare kan det knappast bli. Det kan dock vara nästan vilken småkaka som helst bara degen fått ränder av en gaffel. Till exempel brukat "kolakakor" formas med gaffel (se dit recept) och bakboken Sju sorters kakor (se dito) har havregryn i sina gaffelkakor.Passar till
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk