VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Brödhistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

VR-limpa - ljus eller mörk sirapslimpa, sötlimpa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 2412

GBR (GI) / port: 162

Recept: 4823 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 2%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 940 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Brödhistoria > Äts ej

...

Skapat av
Dansukker

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Deg: Smula jäst i en bunke. Tillsätt ljummet vattnet eller mjölk och rör om tills jästen löst sig. Blanda i ägg, sirap, mjöl och salt. Låt jäsa i 30 minuter.
  2. Knåda: Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt (läs mer > Så knådas, rivs deg).
  3. Forma: Dela degen i antal limpor och forma till bröd. Lägg över på plåt med bakplåtspapper (2 per plåt). Lägg en remsa papper emellan så att de inte fäster i varandra. Jäs i ytterligare 30 minuter.
  4. Förvärm ugnen på 175°C.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Pensla med vatten när limporna kommer ut ur ugnen. Låt svalna under duk.

Kockens kommentar

Under första världskriget rådde underskott på mjöl och överskott på socker i Sverige. Myndigheterna bestämde då att bagarna skulle dryga ut mjölet med socker, vilket också gav välbehövligt energitillskott. Därmed uppstod sötlimpan, även kallad sirapslimpa som blev mycket populär. Av branschen benämnd VR-limpa utifrån huvudingredienserna vete och råg. Läs mer > Brödhistoria.

Alternativ

Rågsiktsbröd grundrecept

Lantbröd

Rågsiktsbröd med fördeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem