Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 321
            Kcal / portion: 291
            GBR (GI) / port: 7
Recept: 5821 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 2 tim )
- Fördeg: Ljumma mjölken fingervarm (37°C). Rör ut socker och saffran i mjölken. Smula jäst i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet och blanda till en slät deg (5 minuter i maskin med krok). Täck med duk och låt vila i 20 minuter.
 - Huvuddeg: Tillsätt ingredienserna och knåda degen väl på bakbord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). I maskin på mellanhastighet tills degen är len, glansig och släpper från kanten. Låt vila under duk i 20-30 minuter.
 - Förvärm ugnen på 200-225°C.
 - Forma: Dela degen i bitar motsvarande 5 stora bullar (4 bitar per 20 st). Arbeta med en i taget. Dela i 10 lika stora bitar. Rulla till korvar och forma till "s". Lägg ihop två och två i kors som på bilden ovan. Lägg över på plåt med bakplåtspapper (5 per plåt eller 10 enkla kusar). Låt jäsa 1-2 timmar under duk. Förbered nästa sats.
 - Garnering: Tryck in ett russin i vardera hörn. Pensla gärna med uppvispad ägg för blank yta.
 - Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter tills de är lika gyllene under som ovanpå. Låt svalna under duk.
 
Kockens kommentar
Fördeg kallas på bagarspråk "indirekt degföring" i motsats till direkt degföring (= utan fördeg). Fördegar ger smakrikare bröd. Läs mer > Om fördegar, raskdeg.Gullvagn och kusar: Lussekatter är vetebröd smaksatt med saffran som kan formas på många sätt med olika namn. Två "s" lagda på varandra som i detta recept kallas klassiskt för gullvagn, julvagn eller julkors. Ett enkelt "s" benämns julgalt eller enkel kuse. Läs mer > Om saffransbröd.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk