
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 258

Kcal / portion: 1473

GBR (GI) / port: 95
Recept: 2945 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (5 tim 30 min + 14 tim )
- Fördeg poolish: Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjöl och rör om till en homogen konsistens. Täck skålen och låt stå i rumstemperatur i 3 timmar.
- Huvuddeg: Smula och lös upp jästen i en bunke med vatten. Tillsätt poolishen. Tillsätt matfett, mjöl och salt.
- Knåda ("riv") degen väl till en elastisk, lätt glansig deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). I maskin först 10 minuter på låg hastighet, sedan på hög i 5 minuter. Låt degen vila under duk i 30 minuter.
- Forma: Slå (tryck) ut luften ur degen. Dela degen i antal bröd och forma till limpor. Lägg på plåt med bakplåtspapper (2/plåt). Täck hela bakplåten med duk. Låt jäsa 1-1½ timme i rumstemperatur.
Alternativ kalljäsning: Forma degstyckena runda och plasta in. Låt kalljäsa över natt (12-14 timmar) i kylskåp. Ta ut och låt jäsa i värmen tills dubbel storlek. - Förvärm ugnen och en plåt med hög kant på 250°C.
- Grädda: Snitta brödytan med vass kniv eller brödkniv. Pensla ytan med vatten, eller spraya med blomspruta. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen. Häll på ½ dl vatten på plåten och stäng luckan för att hålla kvar ångan.
- Efter 10 minuters bakning öppnas luckan i 5 sekunder för att vädra ut ånga. Sänk samtidigt värmen till 200-225°C. Stäng luckan och baka i ytterligare 20 minuter. Vädra en gång till efter halva tiden.