
Karlsbaderdeg
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 344

Kcal / portion: 209

GBR (GI) / port: 11
Recept: 6265 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 14%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om vetelängd, kransar > Äts ej
Om semlor > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim )
Karlsbaderdeg används som annan vetedeg till längder, kransar, gifflar, bullar, semlor och knyten. Se film , klicka på "Karlsbaderbullar" under bilden ovan.
- Deg; Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervärme (37°C).
- Smula jäst i en bunke. Häll på mjölksmöret och rör ut jästen. Tillsätt sirap, socker, salt och ägg. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner eller blanda detta lite i taget i degspadet. Arbeta ihop ordentligt till en smidig deg (i maskin 3 minuter långsamt plus 7 minuter snabbt). Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Forma: Baka ut brödet, fyll och forma brödet motsvarande annat vetebröd till längder, kransar, semlor, bullar, kringlor eller på annat sätt. Se respektive bröd via länk nedan.
- Jäsa: Lägg över på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.
- Grädda i het ugn.
Kockens kommentar
Karlspaderdeg är en smörrik deg modell mördeg med ägg (fr. pâte sableé) med tillsats av jäst. Av degen bakas bullar, knyten (detta recept), längder, kransar och gifflar.Karlsbaderbröd är vetebröd namngivet efter orten Karlsbad, en kurort i nordvästra Tjeckien. Kurortens vatten gav vetebrödet gulaktig färg. Mandelkubb är en variant av karlsbaderbröd. Läs mer > Om Karlsbaderbröd.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk