Ambrosiakaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Om suckat >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ambrosiakaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 377

Kcal / portion: 289

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3471 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 15%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 77 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Om suckat > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

  1. Förvärm ugnen på 175°C. Smöra och bröa en kakform (springform). Smält smör, låt det svalna. Riv skalet på apelsinen och pressa saft.
  2. Smet: Vispa ägg och socker poröst i en skål. Tillsätt smör och apelsinjuice. Önskas cointreau, ersätt i så fall hälften av juicen med denna ädla dryck. Blanda vetemjöl, vaniljpulver och bakpulver och sikta ner detta i smeten.
  3. Grädda: Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, tills genomgräddad med fin brun skorpa.
  4. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Ta bort formen och låt kakan svalna helt.
  5. Garnera: Blanda florsocker och apelsinsaft till en jämn, trögflytande smet. Bred glasyren över kakan och strö över syltad apelsinskal (se kommentar).

Kockens kommentar

Som garnering ingår finhackade syltade apelsinskal (suckat). Finns att köpa i butik. Kan också hemlagas enkelt, men det tar tid - 5 timmar att tillreda och 3-4 dagar att torka (se recept > Hemlagad suckat). Läs mer > Om suckat.

Ambrosia var jämte nektar gudarnas mat i den grekiska mytologin som gav dem odödlighet.. Som växt är det ett släkte håriga örter. Även namn på svensk mild kittost. En tidig fransk Gâteau de ambroisie, omdöpt till Pain de Gênes ("genuabröd") är en kaka på sockerkakssmet med hackad mandel eller mandelmassa. Läs mer > Om sockerkakor.

Alternativ

Genoise, klassisk sockerkaka

Vanlig sockerkaka

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem