Digestive bisquits, skottska grahamskex
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 416
            Kcal / portion: 111
            GBR (GI) / port: 3
Recept: 2005 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 24%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om digestive > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Ganache, chokladkräm > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Fatima" under bilden ovan.
- Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt socker och bakpulver. Lite vaniljsocker om så önskas. Rör om. Tillsätt kallt smör skuret i stora tärningar. Krama med handen samman smör med mjöl. Tillsätt mjölk och blanda till en ganska fast deg.
 - Knåda degen till en homogen massa. Plasta in och lägg i kylskåpet i minst 15 minuter.
 - Förvärm ugnen på 170°C.
 - Kavla: Ta ut degen och kavla ut den ½-cm tjock. Stansa ut ringar med matring eller ett glas (~7 cm breda). Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Picka många små hål i varje kaka med en tandpetarare. Knåda och kavla överskottsdegen och ta ut fler kakor.
 - Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.
 - Choklad: Om man vill smälter man choklad och smetar detta på kexens ovansida (läs mer > Så smälts choklad). Finast är om chokladen blandas med grädde (läs mer > Ganche, chokladkräm).
 
Kockens kommentar
Två skotska läkare skapade kexet år 1839 för att underlätta matsmältningen, därav namnet. 1892 startade McVitie´s tillverkning av detta kex. Namnet är inte varumärkesskyddat, så det finns därför flera kopior. Läs mer > Om digestive.Passar till
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk