
Gâteau Napolitain, sockerkakstårta med ganache
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 378

Kcal / portion: 527

GBR (GI) / port: 7
Recept: 6320 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 18%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så smälts choklad > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Justin" under bilden ovan.
- Garnering (ganache): Koka upp grädde. Ta av från värmen och låt svalna något. Grovhacka chokladen. Häll grädden over chokladen och låt stå 5-10 minuter utan att röra om. Blanda till krämig smet. Ställ i kylskåp 2 timmar.
- Förvärm ugnen till 170°C.
- Smet: Smält smör och låt det svalna. Separera äggula och äggvita i två bunkar.
- Tillsätt socker, vatten och crème fraiche till äggulorna. Vispa samman tills smeten bleknat (5 minuter med elvisp). Rör ner mjölk och sedan smält smör. Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Vispa samman till jämn smet.
- Vispa äggvitan till fast skum (läs mer > Så vispas ägg). Vänd ner vitan i smeten (läs mer > Så vänder man ner).
- Häll 1/3-del av smeten i en annan skål. Rör ner vaniljsockret i den större smeten och sikta ner kakao i den mindre smeten.
- Form: Smöra och ströbröa tre vanliga brödformar, eller baka i omgångar. Häll hälften av vaniljsmeten i varsin brödform och chokladsmeten i den tredje formen. Jämna till ytan. Vaniljsmeten kan bakas i 1 form och sedan halveras.
- Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter tills genomgräddat. Testa med sticka som skall vara torr utan smet. Ta ut och låt svalna. Skär av toppen på kakorna så att ytan blir slät.
- Tårta: Ta ut chokladkrämen ur kylen och rör om. Bred ett tjockt lager smet på den ena vaniljsockerkakan. Lägg på chokladsockerkakan och bred chokladkräm över. Toppa med den andra vaniljsockerkakan. Ställ i kylen i 1 timme.
- Ta ut tårtan och rakskär sidorna försiktigt med en brödkniv till ett perfekt rätblock (bild ovan).
- Glasyr: Blanda florsocker med mjölk till en tjockflytande smet. Lägg ett lager överst på tårtan. Garnera med chokladströssel eller annan strössel. Låt glasyren stelna. Tårtan förvaras i kylskåp.
Kockens kommentar
Ganache är en chokladglasyr bestående av (mörk) choklad som smälts med varm vispgrädde och som sedan får stelna. Benämns ibland chokladtryffel i Sverige. Mängd grädde i förhållande till mängd choklad avgör om konsistensen blir fast, tjock smet eller lös kräm. Läs mer, klicka på Ganache, chokladkräm i ingredienslistan.Napolitain har inget med Napoleon att göra. Napolitain = från Neapel. Jämför > Napoleontårta.
Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk