
Svensk Napoleonbakelse
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 367

Kcal / portion: 1985

GBR (GI) / port: 12
Recept: 11911 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 27%
Kolhydrater: 28%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vispas grädde > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Johan" under bilden ovan.
- Enkel smördeg: Arbeta ihop med handen smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten, äggulor och juice. Inte så noga, små smörklumpar i degen är bara bra. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
- 3-slag: Kavla ut degen i rektangel 1:3, ½-cm tjock och vik den 3-dubbelt ("3-slag", läs mer > Om smördegar). Kavla ut 1:3 igen från viksidan och gör nytt 3-slag. Borta bort mjöl från varje veck. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
- Ta ut och gör allt detta en gång till (2 stycken 3-slag). Plasta in och lägg i kylskåp 15 minuter eller längre.
- Förvärm ugnen på 210°C.
- Kavla ut degen tunt (~2 mm) lagom stor till en ugnsplåt. Skär kanterna raka. Nagga degen med en brödnagg eller gaffel (många hål).
- Grädda tills gyllenbruna och genomgräddade. Det kan ta 20 minuter. Ta ut och dela kakan på längden i tre lika stora delar.
- Vaniljkräm: Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, vaniljkräm.
- Grädde: Vispa grädde till fast skum. Blanda florsocker med lite vatten till rinnig glasyr.
- Montering: Bred ut eller spritsa ett tjockt lager vaniljkräm på den ena kakan. Jämna till. Lägg på en kaka och bred/spritsa på ett tjockt lager vispgrädde. Jämna till. Bred på hallonsylt på den sista kakans undersida och lägg den på grädden. Strigla över sockerglasyr. Skär tårtan försiktigt med brödkniv i portionsbitar.
- Servering: Bakelsen äts bäst med kniv och gaffel.
Kockens kommentar
Napoleonbakelse tillreds bäst på enkel smördeg kallad blixtsmördeg, på franska pâte demi-feuillitée och på engelska flanky pastry. Sådan deg blir inte lika uppblåst som "riktig" smördeg. Läs mer > Om smördegar.Napoleonbakelse skapades andra hälften av 1800-talet av konditorn Johan Broqvist i sitt gesällprov efter förebild Mille-feuille (fr. "tusenblad", se dito recept). Namnet är sannolikt en feltolkning av franskans "napolitain" (= från Neapel). En Napolitain i Frankrike är dock en sockerkakstårta (se recept > Gâteau Napolitain). Emellertid finns det ett franskt bakverk till Napoléons ära benämnt Gâteau russe Napoléon (se dito recept).