Svensk Napoleonbakelse
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Så vispas grädde >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Svensk Napoleonbakelse

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 367

Kcal / portion: 1985

GBR (GI) / port: 12

Recept: 11911 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 27%

Kolhydrater: 28%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 541 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så vispas grädde > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Johan" under bilden ovan.

  1. Enkel smördeg: Arbeta ihop med handen smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten, äggulor och juice. Inte så noga, små smörklumpar i degen är bara bra. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
  2. 3-slag: Kavla ut degen i rektangel 1:3, ½-cm tjock och vik den 3-dubbelt ("3-slag", läs mer > Om smördegar). Kavla ut 1:3 igen från viksidan och gör nytt 3-slag. Borta bort mjöl från varje veck. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
  3. Ta ut och gör allt detta en gång till (2 stycken 3-slag). Plasta in och lägg i kylskåp 15 minuter eller längre.
  4. Förvärm ugnen på 210°C.
  5. Kavla ut degen tunt (~2 mm) lagom stor till en ugnsplåt. Skär kanterna raka. Nagga degen med en brödnagg eller gaffel (många hål).
  6. Grädda tills gyllenbruna och genomgräddade. Det kan ta 20 minuter. Ta ut och dela kakan på längden i tre lika stora delar.
  7. Vaniljkräm: Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, vaniljkräm.
  8. Grädde: Vispa grädde till fast skum. Blanda florsocker med lite vatten till rinnig glasyr.
  9. Montering: Bred ut eller spritsa ett tjockt lager vaniljkräm på den ena kakan. Jämna till.  Lägg på en kaka och bred/spritsa på ett tjockt lager vispgrädde. Jämna till. Bred på hallonsylt på den sista kakans undersida och lägg den på grädden. Strigla över sockerglasyr. Skär tårtan försiktigt med brödkniv i portionsbitar.
  10. Servering: Bakelsen äts bäst med kniv och gaffel.

Kockens kommentar

Napoleonbakelse tillreds bäst på enkel smördeg kallad blixtsmördeg, på franska pâte demi-feuillitée och på engelska flanky pastry. Sådan deg blir inte lika uppblåst som "riktig" smördeg. Läs mer > Om smördegar.

Napoleonbakelse skapades andra hälften av 1800-talet av konditorn Johan Broqvist i sitt gesällprov efter förebild Mille-feuille (fr. "tusenblad", se dito recept). Namnet är sannolikt en feltolkning av franskans "napolitain" (= från Neapel). En Napolitain i Frankrike är dock en sockerkakstårta (se recept > Gâteau Napolitain). Emellertid finns det ett franskt bakverk till Napoléons ära benämnt Gâteau russe Napoléon (se dito recept). 

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem