Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 12

Så vänder man ner >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 85

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1023 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 34 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så vänder man ner > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

Receptet hämtat från Vårt Hems Stora Kokbok, årgång 1933. Recept 1832. Se kommentar.

  1. Äggen vispas kraftigt med sockret 1/2-3/4 timme.
  2. Härefter tillsättas det siktade mjölet, citronsaften och de skållade och rivna bittermandlarna.
  3. Smeten slås i smord och brödbeströdd form och gräddas i medelmåttig ugnsvärme.


Kockskolans alternativa förslag
:

  1. Skålla och riv mandel. Skilj äggvita från gula. Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Smet: Vispa äggvita, socker och citronjuice till fast skum (läs mer > Så vispas ägg). Vänd sedan ner äggulor och siktat mjöl till jämn smet (läs mer > Så vänder man ner).
  3. Gräddas i ugn cirka 40 minuter. Testa med sticka som skall vara torr (utan smet).

Kockens kommentar

Den förre ägaren av denna kokbok (som vi köpt på antikvariat) har noterat i kanten "ej bra". Problemet med sockerkaka utan bakpulver är att vispa upp hela ägg ordentligt med luft, därav den långa vispnings­tiden i originalrecept. Ett bättre alternativ är att på fransk-engelskt vis vispa upp äggvitan till fast skum som i recept Sponge cake, Gâteau éponge (se dito) vilket ger en kaka med luftig och elastisk deg. Läs mer > Så bakas sockerkaka.

Sockerkakan på bilden ovan är en annan klassisk sockerkaka som innehåller mandelmassa och konjaks­marinerad saffran. Se detta recept, klicka Svenska Recept under bilden.

Alternativ

Vanlig sockerkakstårta

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem