Gammaldags sockerkaka med potatismjöl, utan smör och bakpulver
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 253
            Kcal / portion: 85
            GBR (GI) / port: 2
Recept: 1023 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vänder man ner > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om sockerkakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
Receptet hämtat från Vårt Hems Stora Kokbok, årgång 1933. Recept 1832. Se kommentar.- Äggen vispas kraftigt med sockret 1/2-3/4 timme.
 - Härefter tillsättas det siktade mjölet, citronsaften och de skållade och rivna bittermandlarna.
 - Smeten slås i smord och brödbeströdd form och gräddas i medelmåttig ugnsvärme.
 
Kockskolans alternativa förslag:
- Skålla och riv mandel. Skilj äggvita från gula. Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175ºC.
 - Smet: Vispa äggvita, socker och citronjuice till fast skum (läs mer > Så vispas ägg). Vänd sedan ner äggulor och siktat mjöl till jämn smet (läs mer > Så vänder man ner).
 - Gräddas i ugn cirka 40 minuter. Testa med sticka som skall vara torr (utan smet).
 
Kockens kommentar
Den förre ägaren av denna kokbok (som vi köpt på antikvariat) har noterat i kanten "ej bra". Problemet med sockerkaka utan bakpulver är att vispa upp hela ägg ordentligt med luft, därav den långa vispningstiden i originalrecept. Ett bättre alternativ är att på fransk-engelskt vis vispa upp äggvitan till fast skum som i recept Sponge cake, Gâteau éponge (se dito) vilket ger en kaka med luftig och elastisk deg. Läs mer > Så bakas sockerkaka.
Sockerkakan på bilden ovan är en annan klassisk sockerkaka som innehåller mandelmassa och konjaksmarinerad saffran. Se detta recept, klicka Svenska Recept under bilden.
Alternativ
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk