Brioche Nanterre, Brioche parisienne - fluffigt vitt franskt bröd
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Så görs glutenprov >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Brödformar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Brioche Nanterre, Brioche parisienne - fluffigt vitt franskt bröd

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 359

Kcal / portion: 2269

GBR (GI) / port: 47

Recept: 4538 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 18%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 633 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så görs glutenprov > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Brödformar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (3 tim )

Se film, klicka på "Delish" under bilden.

  1. Degen behöver knådas mycket, så bäst är att använda en matberedare med degkrok. Smör och ägg skall vara rumsvarma, så ta ut detta i god tid. Kalla ägg kan värmas 5 minuter i hett kranvatten.
  2. Fördeg: Mjölk värms till fingervarmt och blandas med jäst och ett par deciliter mjöl. Degen får vila övertäckt i 45-60 minuter. I många recept hoppar man över detta moment.
  3. Knådning: När degen fått blåsor tillsätts socker, salt och ägg. Blanda på låg hastighet i cirka 7 minuter och sedan cirka 6 minuter på medel hastighet till en fast och smidig deg. Se till att skrapa ner smet utmed kanten och röra om i botten några gånger så att allt blandas väl.
  4. Smör: Fortsätt blanda och tillsätt cirka 1 masked smör i taget och låt det lösas upp helt i degen innan nästa sked tillsätts. Detta tar närmare 15 minuter i maskin. Gör glutenprov, degen skall vara mycket elastisk. Degen kan nu med fördel ställas på svalt ställe över natt eller formas direkt. 
  5. Forma: Dela degen på mitten och varje del i 8 bitar (6 bitar för fransk form som är kortare och högre). Rundriv (rulla) bitarna till runda bullar (läs mer > Så knådas, rivs deg). Lägg bullarna bredvid varandra i formen. Alternativt gör 6 eller 8 rullar per form, som i filmen och på bilden ovan.
  6. Jäsning: Låt degen vila övertäckt i 45-60 minuter tills den jäst till dubbel storlek. Pensla degen med lätt uppvispad ägg innan den sätts in i ugn. Lite flingsalt på toppen är också gott.
  7. Grädda mitt i ugn 180-200ēC i 15-20 minuter till gyllenbrun skorpa. Ta ut och ur form och låt svalna på galler.

Kockens kommentar

Brioche Nanterre bakas i vanlig brödform till skillnad från Brioche ā tęte ("huvudbrioche"), även kallat Brioche parisienne, som bakas i briocheform (se dito recept). Nanterre är en förortskommun till Paris. Känd bland annat för att Paris skyddshelgon Santa Genoveva föddes här. Här finns också ett universitet och parisoperans dansskola. Läs mer > Om brioche.

Alternativ

Brioche ā tęte

Briochedeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem