
Brioche Nanterre, Brioche parisienne - fluffigt vitt franskt bröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 359

Kcal / portion: 2269

GBR (GI) / port: 47
Recept: 4538 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så görs glutenprov > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Brödformar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (3 tim )
Se film, klicka på "Delish" under bilden.
- Degen behöver knådas mycket, så bäst är att använda en matberedare med degkrok. Smör och ägg skall vara rumsvarma, så ta ut detta i god tid. Kalla ägg kan värmas 5 minuter i hett kranvatten.
- Fördeg: Mjölk värms till fingervarmt och blandas med jäst och ett par deciliter mjöl. Degen får vila övertäckt i 45-60 minuter. I många recept hoppar man över detta moment.
- Knådning: När degen fått blåsor tillsätts socker, salt och ägg. Blanda på låg hastighet i cirka 7 minuter och sedan cirka 6 minuter på medel hastighet till en fast och smidig deg. Se till att skrapa ner smet utmed kanten och röra om i botten några gånger så att allt blandas väl.
- Smör: Fortsätt blanda och tillsätt cirka 1 masked smör i taget och låt det lösas upp helt i degen innan nästa sked tillsätts. Detta tar närmare 15 minuter i maskin. Gör glutenprov, degen skall vara mycket elastisk. Degen kan nu med fördel ställas på svalt ställe över natt eller formas direkt.
- Forma: Dela degen på mitten och varje del i 8 bitar (6 bitar för fransk form som är kortare och högre). Rundriv (rulla) bitarna till runda bullar (läs mer > Så knådas, rivs deg). Lägg bullarna bredvid varandra i formen. Alternativt gör 6 eller 8 rullar per form, som i filmen och på bilden ovan.
- Jäsning: Låt degen vila övertäckt i 45-60 minuter tills den jäst till dubbel storlek. Pensla degen med lätt uppvispad ägg innan den sätts in i ugn. Lite flingsalt på toppen är också gott.
- Grädda mitt i ugn 180-200ēC i 15-20 minuter till gyllenbrun skorpa. Ta ut och ur form och låt svalna på galler.