
Brioche ā tęte (huvudbrioche), smörrikt vitt bröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 420

Kcal / portion: 471

GBR (GI) / port: 10
Recept: 5657 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 30%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så görs glutenprov > Äts ej
Om brioche > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (3 tim + 8 tim )
Se hur man gör huvudet på brödet, klicka på "Breadhitz" under bilden.
- Degen behöver knådas mycket, så bäst är att använda en matberedare med degkrok. Smör och ägg skall vara rumsvarma, så ta ut detta i god tid. Kalla ägg kan värmas 5 minuter i hett kranvatten.
- Fördeg: Mjölk värms till fingervarmt och blandas med jäst och ett par deciliter mjöl. Degen får vila övertäckt i 45-60 minuter. I många recept hoppar man över detta moment.
- Knådning: När degen fått blåsor tillsätts socker, salt och ägg. Blanda på låg hastighet i cirka 7 minuter och sedan cirka 6 minuter på medel hastighet till en fast och smidig deg. Se till att skrapa ner smet utmed kanten och röra om i botten några gånger så att allt blandas väl.
- Smör: Fortsätt blanda och tillsätt cirka 1 masked smör i taget och låt det lösas upp helt i degen innan nästa sked tillsätts. Detta tar närmare 15 minuter i maskin. Gör glutenprov, degen skall vara mycket elastisk.
- Nattvila? Degen kan med fördel vilas över natt i svalt utrymme eller kylskåp, eller så formas den direkt. Nattvilad deg plattas till nästa dag och formas. Kylskåpskall deg får stå i rumsvärme 15 minuter eller så.
- Forma (se filmen): Dela degen på mitten och varje del i 6 bitar. Rundriv (rulla) bitarna till runda jämna bullar (läs mer > Så knådas, rivs deg). Rulla varje bulle med rak lutande hand så att huvud, hals och kropp bildas ("barbapappa" med tjock hals). Låt vila i 3-5 minuter. Rulla sedan halsen smal med handens tre mittfingrar. Akta så att inte halsen går av. Ta den tjocka delen mellan händerna och tryck igenom tummarna i mitten så att klumpen blir till en ring. Stoppa in huvudet genom hålet. Forma degen lätt med händerna. Sätt i smörad briocheform.
- Garnering: Pensla med äggvisp. Garnera med salt, socker eller annat enligt egen smak.
- Jäsning: Låt degen vila övertäckt i 45-60 minuter tills den jäst till dubbel storlek. Pensla degen med lätt uppvispad ägg innan den sätts in i ugn. Lite flingsalt på toppen är också gott.
- Grädda mitt i ugn 180-200ēC i 15-20 minuter till gyllenbrun skorpa. Ta ut och ur form och låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Brioche ā tęte är klassiskt franskt vitt bröd bakad i briocheform. Brödet kan också bakas i vanlig form (se recept > Brioche Nanterre). Briche har anor från 1400-talet. Läs mer > Om brioche.