
Frangipane - mandelkräm till finpajer
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 508

Kcal / portion: 2298

GBR (GI) / port: 24
Recept: 4596 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 39%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Frangipane är en mandelkräm som används i finpajer. Se film, klicka på "bakingbyer" under bilden ovan.
Kräm:
- Vispa smör och socker poröst och vitt.
- Vispa samman med ägg.
- Rör ihop med mjöl till en fin smet.
- Smaksätt krämen med vanilj, ingefära eller enligt egen smak om så önskas.
- Tillsätter man crème patisseri med cirka 1/5-del blir smeten ännu finare i konsistensen. Se recept via länk nedan.
Tårtor och bakelser: Fragipane används till fyllning i pajdegsformer, mandelmusslor och liknade. Se recept via länkar nedan. Bakverket kan lämpligen dekoreras med allehanda frukt, som bör vara ganska torr, inte blöt (se filmen). Krämen kan också varvas med frukt, sylt, mandelflarn med mera som i klassisk engelsk Bakewell tart.
Kockens kommentar
Frangipane har sitt ursprung från Italien, en sammandragning av "frangere il pane" (bryta brödet). Det sägs vara namngivet efter markis Muzio Frangipani, som delade ut bröd till fattiga i Rom på 1000-talet, men andra anekdoter förekommer.Ingredienser: 1 dl mandelmjöl ~40 gram, 1 dl strösocker ~94 gram, ägg normalstora ~60 gram.