Havresurdegsbröd
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Så bakas surdegsbröd >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Havresurdegsbröd

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 285

Kcal / portion: 1760

GBR (GI) / port: 81

Recept: 3520 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 3%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 8%

Portionsvikt: 618 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så bakas surdegsbröd > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

...

Skapat av
Saltå Kvarn

Tillagning (1 min + 16 tim )

  1. Dag 1 Fördeg:  Mät upp havrekorn och vatten i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 12 timmar.
  2. Rågsurdeg: Rör också ut surdegsstarten i ljummet vattnet, tillsätt sedan rågmjölet och rör eller vispa slätt i en minut. Låt jäsa i minst 12 timmar (max 18 timmar). Surdegen ska sen vara fluffig och mild i smaken. (Den ska ha en konsistens som påminner om en chokladmousse.) Upplever du att den är väldigt sur kan du mata den med 2 msk rågmjöl innan du börjar baka.
  3. Dag 2 huvuddeg: Mät upp ingredienserna i en degblandare (allt vatten ska med från den blötlagda havren) och arbeta degen i 7-10 minuter. Justera med mer vetemjöl eller vatten om det behövs. Degen ska vara medelfast och kännas lite elastisk. Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa i en timme eller tills den har ökat en tredjedel i volym.
  4. Forma: Dela degen i två delar. Tryck ut en ena halvan till en rektangulär form. Rulla den sedan från ena kortsidan till en hård rulle och lägg den med skarven nedåt i en smord form (minst 1,2 liter). Gör likadant med den andra deghalvan. Låt nu bröden jäsa övertäckta i minst 3 timmar. De ska växa med 50 % i volym. Det går också bra att låta bröden jäsa långsamt i kylskåp, upp till 48 timmar.
  5. Ugn: Värm upp ugnen till 250 grader och låt den vara varm i minst en halvtimme innan det är dags att grädda. Sätt in en tom gjutjärnspanna längst ner i ugnen. Om du har en baksten låter du även den bli varm i ugnen på näst nedersta nivån.
  6. När bröden är färdigjästa skär du ett snitt längs med hela brödet med en vass kniv. Skär inte ända ut i kanterna utan lämna någon centimeter på varje sida. På detta sätt kommer brödet att spricka upp vackert.
  7. Grädda: Sätt in bröden i ugnen och slå 1 dl kallt vatten i den uppvärmda gjutjärnspannan så att det bildas ånga. Var försiktig så att du inte bränner dig. Efter 10 minuter sänker du värmen till 180 grader och gräddar bröden i ytterligare 40 minuter. Bröden ska då ha fått en mörkt brun färg och en stabil fast skorpa, knacka på brödet och känn efter.
  8. Vänd ut bröden ur formarna på en kökshandduk.

Kockens kommentar

Ett saftigt och gott surdegsbröd med mild havresmak som håller dig mätt länge. För att starta surdegen behöver du en surdegsgrund. Se recept via länk nedan. Läs mer > om surdegsbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beräknas inte automatiskt av systemet utan måste ske manuellt. Avdunstningen påverkar brödets vikt och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat surdegsbröd brukar vara högt cirka 40% (35-45%), vilket ger ett saftigt bröd. Cirka 1,5 dl vatten per limpa har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsurdegsgrund

Surdegsbröd grundrecept

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem