
Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 234

Kcal / portion: 172

GBR (GI) / port: 3
Recept: 8610 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 18%
Fett: 9%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om grynkorv > Äts ej
Köttkvarn > Äts ej
Vårt Hems Stora Kokbok Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Lägg korngrynen i blöt över natt.
- Mal kött i köttkvarn. Fläskköttet skall vara fett, till exempel fläsksida. Tillsätt fläsksvål om magert kött används (1/10-del).
- Riv lök och blanda väl med kött och kryddor. Smeten skall vara ganska lös. Tillsätt vatten vid behov.
- Stoppa smeten i (krok-)fjälster (det går åt cirka 10 meter, läs mer, klicka på ingrediensen). Bind upp i lagom stora korvar.
- Varva korvarna med grovt salt. Låt stå över natten i kylskåp.
- Koka: Lägg grynkorven i hett vatten som skall täcka. Tillsätt gärna salt, något lagerblad och några svartpepparkorn i kokvattnet. Låt sjuda över svag värme 22 – 25 minuter.
- Trôtebulla: Av överbliven smet kan man göra så kallade trôtebullar. Forma till pannbiffar och stek dem i rikligt med smör.
- Tillbehör: Servera korven med potatismos och lingon, eller enligt eget önskemål.
- Förvara: Frys resterande korvar styckvis. Fryst korv tinas helst i kylskåp över natt innan de värms upp på nytt.
Kockens kommentar
Korv som inte saltats ordentligt kan bli livsfarliga bakteriehärdar vid långvarig förvaring. Läs mer och om saltning av kött > Så saltas, rimmas kött. Läs mer om korvtillverkning, se > Om korv.Grynkorv är klassisk korv från Västergötland (läs mer > Om grynkorv). Färdiglagad grynkorv är sällsynt förekommande i butik utom i Västergötland. Där är den lika vanlig som falukorv, tack vare Grynkorvens Vänner (se deras hemsida > klicka på "Vänner" under bilden ovan). Receptet är från dem.
Alternativa recept: Även nötkött, lever och annat kan ingå i korven, samt kryddor som mejram, ingefära och rödlök. I kokboken "Vårt Hems Stora Kokbok" från 1933 förvälls korngrynen i fläskspad i 20 minuter. Kött och lever kokas, får svalna och mals med lök 2-3 gånger i kvarn. Smeten blandas med korngrynsgröten, smakas av och stoppas i krokfjälster till små korta korvar, som sedan förvälls i 10 minuter. Korvarna hängs på svalt och luftigt ställe. Vid anrättning skärs de på längden och brynes i rikligt med het flottyr.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv