Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal korvar: 50

Om grynkorv >

 

 

Köttkvarn >

 

 

Vårt Hems Stora Kokbok

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorv

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 234

Kcal / portion: 172

GBR (GI) / port: 3

Recept: 8610 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 18%

Fett: 9%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 74 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om grynkorv > Äts ej

Köttkvarn > Äts ej

Vårt Hems Stora Kokbok Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 24 tim )

  1. Lägg korngrynen i blöt över natt.
  2. Mal kött i köttkvarn. Fläskköttet skall vara fett, till exempel fläsksida. Tillsätt fläsksvål om magert kött används (1/10-del).
  3. Riv lök och blanda väl med kött och kryddor. Smeten skall vara ganska lös. Tillsätt vatten vid behov.
  4. Stoppa smeten i (krok-)fjälster (det går åt cirka 10 meter, läs mer, klicka på ingrediensen). Bind upp i lagom stora korvar.
  5. Varva korvarna med grovt salt. Låt stå över natten i kylskåp.
  6. Koka: Lägg grynkorven i hett vatten som skall täcka. Tillsätt gärna salt, något lagerblad och några svartpepparkorn i kokvattnet. Låt sjuda över svag värme 22 – 25 minuter.
  7. Trôtebulla: Av överbliven smet kan man göra så kallade trôtebullar. Forma till pannbiffar och stek dem i rikligt med smör.
  8. Tillbehör: Servera korven med potatismos och lingon, eller enligt eget önskemål.
  9. Förvara: Frys resterande korvar styckvis. Fryst korv tinas helst i kylskåp över natt innan de värms upp på nytt.

Kockens kommentar

Korv som inte saltats ordentligt kan bli livsfarliga bakteriehärdar vid långvarig förvaring. Läs mer och om saltning av kött > Så saltas, rimmas kött. Läs mer om korvtillverkning, se > Om korv.

Grynkorv är klassisk korv från Västergötland (läs mer > Om grynkorv). Färdiglagad grynkorv är sällsynt förekommande i butik utom i Västergötland. Där är den lika vanlig som falukorv, tack vare Grynkorvens Vänner (se deras hemsida > klicka på "Vänner" under bilden ovan). Receptet är från dem.

Alternativa recept: Även nötkött, lever och annat kan ingå i korven, samt kryddor som mejram, ingefära och rödlök. I kokboken "Vårt Hems Stora Kokbok" från 1933 förvälls korngrynen i fläskspad i 20 minuter. Kött och lever kokas, får svalna och mals med lök 2-3 gånger i kvarn. Smeten blandas med korngrynsgröten, smakas av och stoppas i krokfjälster till små korta korvar, som sedan förvälls i 10 minuter. Korvarna hängs på svalt och luftigt ställe. Vid anrättning skärs de på längden och brynes i rikligt med het flottyr.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem