
Consommé, klar/klarad buljong
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 10

Kcal / portion: 30

GBR (GI) / port: 0
Recept: 120 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om buljong och fond > Äts ej
Om soppor > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Consommé är en klarad kött- eller hönsfond (buljong). Se film, klicka på texten under bilden. Klarning kan ske på olika sätt, här på traditionellt vis med äggvita och köttfärs. Serveras med olika garnityr i soppan, till exempel med finstrimlade rot- och grönsaker kallad Consommé Julienne, eller med äggstanning benämnd Consommé Royale. Se respektive recept via länk nedan. Läs mer > Så klaras buljong.
- Buljongen tillreds i förväg. Tidsåtgång ej medräknad. Kan vara nöt-, kalv-, vilt- eller hönsbuljong. Se recept via länkar nedan. Vatten plus koncentrerad buljong duger inte till denna finstämda och exklusiva förrätt. Buljongen skall vara smakrik, koka ner den till fond vid behov.
- Finhacka, strimla eller grovmal grönsakerna.
- Blanda detta med färs och äggvitor i en stor kastrull till en kladdig smet.
- Tillsätt buljongen. Blanda allt väl.
- Sätt på medelhög värme och rör om kontinuerligt så att inte äggvitan stelnar i botten.
- När "soppan" når 50°C slutar man röra om. Soppan skall nu sjudas i cirka 45 minuter på mycket svag värme och får inte röras. En "äggflotte" bildas på ytan av slaggprodukter.
- Gör försiktigt en tekoppsstort hål i mitten. Under sjudningsprocessen bör man många gånger ta med skopa lite buljong och hälla detta över äggflotten, vilket underlättar reningsprocessen.
- När soppan sjudit klart tar man försiktigt med skopa ur buljong som silas i finmaskig sil och silduk.
- Koka upp och skumma av = ta bort fettpärlon (degraissera).
- Förvaras i kylskåp. Ta bort fett som stelnat på ytan.
Kockens kommentar
Konsommé (fr. consommé) är en elegant soppa vanligen av kalv- eller hönsbuljong som kokats ner till fond med lagom smakstyrka och som sedan klarats (gjorts genomskinlig). En klarad buljong serveras klar, endast med garnityr som inte grumlar soppan. Läs mer > Så klaras buljong.Fondgelé, köttgelé: Klarad buljong kan användas till fin fondgelé som används som garnityr eller till finare aladåb (läs mer > Om fondgelé). Se recept via länk nedan.
Receptet uppdaterat 2021
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)