Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 137
            Kcal / portion: 195
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 2337 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 4%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så grillas nötstek > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Scan
Tillagning
- Starta grillen i god tid. Köttet skall vara fritt från hinnor och senor.
 - Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. Tillagningstid ej medräknad.
 - Skala och hacka vitlök.
 - Blanda ingredienserna till marinaden.
 - Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Se till att köttet täcks ordentligt runt om av marinaden. Lägg in i kyl minst 2 timmar, helst över natt.
 - Torka av köttet och salta det ordentligt runtom.
 - Grilla på medelvarm gasolgrill eller över indirekt kolglöd. Lägg på lock. Vänd flera gånger under grillningen.
 - Grilla till kärntemperatur (innertemperatur) 60°C, det tar cirka 45-60 minuter.
 - Låt köttet vila cirka 20 minuter innan det skärs upp.
 
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):| Stekgrader kött | Kärntemp.  | Innerkött  | 
Röd ("blodig")  | 45-50°C  | Genomrött  | 
Rosaröd  | 50-55°C  | 75% rött  | 
Rosa  | 55-60°C  | Rosarött  | 
Medium  | 60-65°C  | Rosabrunt  | 
Välstekt  | 65-70°C  | Bunrosa  | 
Genomstekt  | 70°C+  | Genombrun  | 
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.