
Grillade tjocka revbensspjäll på klotgrill
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 193

Kcal / portion: 372

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1861 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så grillas kött > Äts ej
Om grillsåser > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.
- Dra bort hinnan på bensidan. Salta köttet ordentligt. Använd grillkrydda enligt egen smak. Låt köttet temperera under tiden grillen sätts igång.
- Grill: Arrangera grillen för indirekt värme (läs mer > Om grillning, halstring). Lägg på några bitar al eller dylikt om röksmak önskas (läs mer > Rökved).
- Fuktig värme gör att röksmaken fäster bättre på köttet. Antingen ställer man in en aluminiumfolie med vatten bredvid glödhärden, eller så sprayar man köttet med vätska varje halvtimme (görs inte i filmen).
- Grilla: Lägg köttet på grillen vid sidan av glödhärden. Stäng locket och låt ligga i 45 minuter.
- Glasera: Ta ut köttet och lägg det på ett stort bit aluminiumfolie. Pensla på rikligt med BBQ-sås. Packa in till ett foliepaket. Stick in en stektermometer.
- Lägg tillbaka på grillen i cirka 3 timmar till kärntemperatur runt 75-85°C. Steks köttet till 90°C+ kan det användas som "pulled pork".
Kockens kommentar
Fettreduktion: Revbensspjäll är fettrika, men merparten av fettet rinner ut när det ugnslagas, cirka 8% av totalvikten för tjocka spjäll. För att få rätta näringsvärden måste detta justeras vilket görs med "fettreduktion". Läs mer > Om fettreduktion.Alternativ
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv