
Bräserad fläsklägg med asiatisk touch
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 120

Kcal / portion: 607

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2429 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas fläsklägg > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim + 30 min )
Se film, klicka på "Haochi" under bilden.
- Kött: I filmen används en stor hel lägg (~1,4 kg).
- Skumma av: Lägg köttet i kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker, låt koka några minuter, häll bort vattnet, skölj kött och kastrull (läs mer > Så skummar man). I filmen tillsätts några koppar vatten och några matskedar matlagningsvin som kokas upp och sedan hälls bort.
- Lägg tillbaka köttet i kastrullen med skinnsidan ner. Skär ingefära i mindre bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt salladslök. Tillsätt övriga kryddor, soja och vatten. I filmen blandas två sorters soja, en vanlig och en extra mörk.
- Koka: Lägg på lock och låt sjuda på svag värme tills köttet lätt lossar från benen. I filmen anges 1 timme, men 2 timmar är mer troligt. Vänd bitarna efter halva tiden.
- Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- Servering: Kött med ben kan serveras som de är, eller så skär man bort svål och större fettmängder vilket blir aptitligare på tallriken. Servera med ben, eller frigör även detta.
Kockens kommentar
Färsk eller rimmad fläsklägg kan kokas, bräseras, ugnslagas, grillas eller rökas. Läs mer > Så lagas fläsklägg.Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portionsvikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (= 589g) och energimängden med ~225 Kcal (= 816 Kcal) per portion. Det vill säga hög portionsvikt med högt energiintag. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka ~440 gram vilket är en normal portionsvikt och energimängden ~365 Kcal per portion, vilket är ett lågt energiintag.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv