
Schweinshaxen vom Grill, grillad fläsklägg
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 229

Kcal / portion: 549

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2196 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 36%
Fett: 9%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om grillning, halstring > Äts ej
Skorstenständare > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 5 tim )
Se film, klicka på "Neighbornhood" under bilden ovan.
- Grill: Arrangera grillen för direkt och indirekt värme (läs mer > Om grillning, halstring). Reglera för grillvärme 160-180°C. Lägg på några bitar al e.d. om röksmak önskas (läs mer > Rökved).
- Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
- Kött: Låt köttet temperera i en timme eller mer (läs mer > Om Rumstemperering). Snitta svålen på längden och tvären i ett rutmönster. Salta rikligt om färskt kött, måttligt på svålen om rimmat. Krydda också med andra kryddor enligt eget önskemål. Stick in en stektermometer.
- Fuktig värme: Lägg köttet på galler i ugnsform (läs mer > Ugnsformar). Fyll på vatten i botten (i filmen rödvin). Alternativt ställ en aluminiumform med vätska under gallret vid sidan av glöden.
- Grilla: Ställ ugnsformen på grillgallret, lite vid sidan om glöden. Alternativt lägg läggen på gallret ovanför aluminiumformen. Stäng locket. Låt stå i cirka 4 timmar till kärntemperatur 78-80°C. Fyll på mer vätska när den kokat bort.
- Knaperstek: Fukta svålen med vatten (i filmen sprejas köttet med en saltlösning). Lägg över läggen på gallret på indirekt värme. Ta bort ugnsformen. Samla ihop glödbädden, som skall vara riktigt het, nära gallret. Lägg läggen med skinnsidan ovanför glöden. Stek 4-5 minuter till knaprigt svål utan att svartbränna.
Kockens kommentar
I filmen saltsprutas färskt kött. I receptet används i stället färdigrimmat kött. Färsk eller rimmad fläsklägg kan kokas, bräseras, ugnslagas, grillas eller rökas. I Tyskland benämns kokt fläsklägg Eisbein och ugnslagad eller grillad för Haxe. Läs mer > Så lagas fläsklägg.Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portionsvikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (+33%) och energimängden med ~225 Kcal (nästan +50%) per portion. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten endast ~160 gram och energimängden ~240 Kcal per portion. Det vill säga svål och ytligt fett utgör 65% av läggens energiinnehåll.
Alternativ
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv