
Bräserad bringspets (oxbringa)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 691

GBR (GI) / port: 6
Recept: 8287 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om innertemperaturer > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 7 tim )
Se film, klicka på "Andrew" under bilden.
- Krydda: Gör en kryddblandning med föreslagna kryddor, eller enligt egen smak. Enbart salt går också bra. Massera in kryddblandningen på köttets båda sidor.
- Bryn köttet på båda sidor i het panna i rikligt med olja. Lägg åt sidan. Sänk värmen.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Skala och skiva lök. Skala vitlök. Fräs den gula löken mjuk utan att bränna.
- Tillsätt peppar, lagerblad, vitlök, buljong och vin. Låt koka upp.
- Lägg i köttstycket med fettsidan upp. Skär fänkål i bitar och placera vid sidan om. Täck med folie.
- Ugn: Sätt in i ugnen i 6-7 timmar.
- Tillbehör: Tillaga valfria tillbehör. I filmen = kokt potatis och kokta morötter.
- Ta ut steken ur ugnen och låt via i 20 minuter.
- Skär upp köttet i skivor. Servera med lökskyn från pannan och övriga tillbehör. Garnera med kryddgrönt.
Kockens kommentar
Receptet är för hel bringspets/brisket på 3,5 kilo, vilket fordrar en stor ugnspanna med höga kanter. Mer passande för svenska hem är att halvera mängderna i receptet. Läs mer > Så bräseras oxbringa.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.