Bräserad rimmad oxbringa bourgignonne glaserad i ugn med stompad vitlökspotatis
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 149
            Kcal / portion: 908
            GBR (GI) / port: 3
Recept: 3634 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 10%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bräseras oxbringa > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 7 tim )
- Sätt ugnen på 150°C.
 - Skala morot, selleri och lök. Skär i grova bitar. Putsa köttet.
 - Bryn bringan runt om i gryta med lite smör och olja. Salta peppra. Lägg i gryta eller ugnsfast form med fettsidan upp. 
 - Gryta: Bryn grönsakerna, lägg i grytan. Slå på vin och buljong till halva oxbringan. Lägg på ett lock och sätt in i ugnen i 4-5 timmar tills mört, men inte sönderfallande. Testa med gaffel.
 - Tag upp oxbringan. Lägg den i press mellan två tallrikar med en tyngd ovanpå. Läs mer > Så bräseras oxbringa.
 - Sky: Sila buljongen från grytan. Koka ner till hälften. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Red av såsen till bra konsistens.
 - Tillbehör: Skala potatis. Koka i lättsaltat vatten. Skala och hacka vitlöksklyftor. Stek dem sakta i smör i 2 minuter. Häll av vattnet på potatisen. Mosa potatisen innan servering med vitlöken och gräddfil. Värm på.
 - Sätt ugnen på grill 225°C. 
 - Glasering: Ta 1/5 av såsen och koka upp med honung. Red med lite majsmjöl till trögflytande.
 - Skär oxbringan i portionsbitar. Pensla köttet med glaseringen. Sätt in i ugnen tills ytan är lite ”knäckig”. Pensla gärna ett par gånger till.
 - Sås: Skär champinjoner i kvartar. Skala steklökar. Tärna sidfläsk i centimeterstora kuber. Stek svamp och lök mjuk i smör. Stek fläsk. Blanda med kokskyn.
 
Kockens kommentar
Köttet ska stå lång tid i ugnen, den sköter sig själv. Läs mer > Så bräseras oxbringa.