
Tortilla patatas, tortilla española - klassisk spansk potatisomelett
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 420

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1681 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (50 min )
Se film, klicka på "Omar Allibhoy" under bilden.
- Fyllning: Skala potatis och lök.
- Hetta upp rikligt med olja i stor stekpanna på hög värme. Oljan skall täcka potatisen som steks.
- Skiva löken tunt. Lägg ner i oljan.
- Halvera och skiva potatisen i 3 mm tjocka skivor. Lägg ner i oljan.
- Låt steka i 10-15 minuter tills potatisen mjuknat lätt och fått lite gyllenbrun färg. Vänd några gånger.
- Omelettsmet: Knäck ägg i en bunke. Ta ur lökpotatisen med hålslev, låt rinna av lite i pannan och lägg sedan ner i bunken. Salta. Överskottsoljan kan återanvändas silad.
- Rör försiktig om så att ingredienserna blandar sig, inte för mycket. Täck över, låt vila i 15 minuter.
- Stek: Värm upp stekpannan utan oljan på hög värme. Häll i omelettsmeten och låt steka i 1 minut. Sänk värmen och stek ytterligare i 2 minuter.
- Skaka på pannan för att se om omeletten släppt från kanterna och botten. Lägg en stor tallrik över pannan, håll emot och vänd upp och ner.
- Ställ tillbaka stekpannan och höj värmen. Låt omeletten försiktigt glida ner i pannan från tallriken. Stek den andra sidan 1 minut på hög värme och sedan 2 minuter på medelvärme.
- Känn efter med fingrarna att omeletten är stum, eller prova med en sticka att den är klar.
- Lägg igen en stor tallrik över omeletten och vänd den upp och ner. Servera som maträtt med grönsaker, eller i mindre bitar som tillbehör till mat.