
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 97

GBR (GI) / port: 0
Recept: 290 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 16%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på Food Networks under bilden.
- Purfärska ägg håller bättre ihop formen. Har äggen runnit ut för bredd kan man med stekspade forma till dem försiktigt. Man kan också med stekspaden försiktigt peta ut lös vita runt gulan för ett jämnare ägg.
- Temperatur: Ägg steks bäst på medelvärme. När ägget läggs i skall det lätt fräsa till. Om pannan är för varm blir undersidan bränd, eller ovansidan för lös. Vid låg temperatur tar det längre tid att steka.
- Matfett kan vara smör, matolja eller blandning av dem båda. Även annat matfett kan användas. Det behövs inte mycket fett, utan bara ett tunt lager.
- Knäck äggen i små skålar så undviker man att få äggskal i pannan och att gulan går sönder.
- Stek äggen helst under lock vilket ger övervärme. Stektid 4 minuter för lös gula. 5 minuter för halvlös gula, och genomstekt tar 6 minuter.
- Salta, peppra och servera.
Vändstekt ägg
- Stek enligt ovan och vänd sedan ägget med en stekspade. Stek ytterligare 1 minut för lös gula. Salta, peppra och servera.
- Genomstekt vändstekt ägg passar bra kall till picknick för att inte riskera att kladda ner.
Om äggen skall förvaras en kortare stund lägger man upp dem på en tallrik med en annan tallrik upp och ner över för varmhållning.