
Friterad äppelpaj modell McDonald´s
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 512

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2049 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 18%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friteras frukt > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Om brioche > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Popsugar" under bilden. Filmreceptet avviker något från detta recept.
- Smördeg: Plattorna skall vara kvadratiska, cirka 12x12 centimeter. De skall vara tinade, men kylskåpskalla vid användandet.
- Fyllning: Skala och kärna ur äpplen. Skär i centimeterstora bitar. Riv gult citronskal.
- Lägg äppelbitarna i en kastrull, pressa i citron. Tillsätt citronskal, socker, kanel, salt och smör. Om man så vill kan lite riven muskot och mald kryddpeppar ingå.
- Värm upp på medelvärme och låt koka i cirka 10 minuter under omrörning tills äpplena mjuknat, men inte blivit till mos. Häll över i skål och låt svalna.
- Hetta upp oljan till 180°C.
- Piroger: Ta fram plattorna ur kylskåpet. Pensla kanten runt om med kallt vatten. Lägg två rågade matskedar på ena halvan. Tillsätt 1 tesked tjock vaniljkräm om så önskas. Vik över den fria halvan och tryck ihop kanten med spetsarna på en gaffel.
- Fritera (läs så friterar man): Lägg försiktigt 1-2 piroger i het olja och fritera dem ett par minuter till ljust gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper. Serveras varma.
Kockens kommentar
I stället för smördeg kan pajdeg användas, se recept via länk nedan. MacDonald´s friterade Hot Apple Pies känner de flesta små och stora barn till - krispiga, frasiga, söta och brännheta. Så var de förr när de friterades, numera har McDonald´s gått över till att baka dem i ugn med följd att de inte är lika krispiga längre.
Fettupptag vid fritering: Den mängd fett som upptas vid fritering beror på degens yta och konsistens (läs mer > Näringsberäkning panering). Normtal 4-5 gram fett per 100 cm². Åtgång i det här fallet 4 plattor = 575 cm², fettupptag 5,75 * 4,5 = 29 gram olja (0,3 dl). Läs mer > Om fettupptag.