
Gratinerade fågelbon, ägg i potatiskoppar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 151

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1816 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på "Joy of Baking" under bilden. Välj att laga "Enkla fågelbon" med endast potatis och ägg i plåt med medelstora hål, eller "Fyllda fågelbon" som i filmen med plåt som har stora hål. Se ingrediens > Muffinsplåt.
Enkla fågelbon (muffinsplåt med medelstora hål):
- Sätt ugnen på 245°C.
- Grovriv eller strimla potatis, med eller utan skal.
- Smöra in en muffinsplåten.
- Klä in kanterna med ett halvtjockt lager potatis med plats för ett knäckt ägg (senare). Salta och peppra.
- Sätt in i ugnen i 15 minuter.
- Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt in i ugnen igen och låt steka i 15 minuter, tills topparna fått lite färg.
- Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt tillbaka i ugnen i 8-12 minuter beroende på hur lös gula som önskas.
Fyllda fågelbon (= film. Muffinsplåt med stora hål):
- Förstek finhackad fyllning enligt eget önskemål, till exempel bacon, skinka, lök, paprika eller spenatblad. Riven hårdost kan också ingå som topping.
- Tillaga 1 till 5 enligt ovan. Ta ut.
- Garneras fyllningen med ost sätts anrättningen in i ugnen i 2-3 minuter så att osten smälter.
- Ta ut och knäck ett ägg i varje fågelbo. Sätt tillbaka i ugnen i 8-12 minuter beroende på hur lös gula som önskas.