
Tonkatsu, friterad panerad fläskytterfilé
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 577

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2306 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 3%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friterar man > Äts ej
Så friteras kött > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på"Japanese Cooking" under bilden.
- Sås: Tonkatsusås förekommer i asiatiska butiker, men kan enkelt tillredas själv. Klicka på ingrediens Tonkatsusås.
- Ris kokas enligt anvisning på förpackning.
- Skär bort ben och fettkant på kotletterna. Platta ut till 1,5 centimeter tjocka. Strimla vitkål mycket tunt.
- Panering: För själva paneringen behövs mer ingredienser än vad som anges i receptet. Häll mjöl på en tallrik, och panko på en annan. Pankon skall vara finkornig. Är den grovkornig krossa den lätt i en mortel, men inte till pulver. Vispa upp ägg i en skål. Vänd kotletterna i mjöl, skaka av överskott, sedan i äggsmeten och sist i panko. Klappa lätt in Pankon så att den fäster. Låt vila 5-10 minuter så att paneringen fäster ordentligt.
- Värm oljan till 175°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera kotletterna tills gyllenbruna med krispig panering. Det tar 5-8 minuter totalt. Vänd dem några gånger under stektiden.
- Ta ur och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
- Servera: Skär i tjocka skivor. Serveras med finskuren vitkål och tonkatsusås.
Kockens kommentar
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Kotlett utan ben med panering och fettupptag väger tillagad 250 gram per portion, varav panering 35%. Energimängd drygt 300 Kcal, varav 44% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.Tonkatsu (jap. ton = gris, katsu = kotlett från franskans côtelette) är en japansk maträtt bestående av fläskytterfilé (kotlett utan ben), som dubbelpaneras med panko och friteras. Rätten skapades på 1800-talet för att efterlikna europeisk kokkonst och tillreddes ursprungligen av biffkött. Som tillbehör serveras vanligtvis tunt strimlad vitkål och tonkatusås. Rätten förekommer även i Korea (don-gaseu, eller don-kkaseu).
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv